Gå direkt till textinnehållet

”Jag är glad att vara tillbaka i Sverige igen”

Frilansjournalisten Joakim Medin, som suttit i fängslad i Syrien i en vecka, ångrar inte resan. "Det är jättekul att vara tillbaka i Sverige igen", berättade han då han landat på Arlanda.

Det var ett stort pressuppbåd som mötte Joakim Medin på Arlanda.

– Det är jättekul att vara tillbaka i Sverige igen. Det var det här jag tänkte på när jag satt i cellen i Syrien, berättade han.

Joakim Medin greps tillsammans med sin tolk Sabri Omar av den syriska regimen i staden Qamishli i nordöstra Syrien den 15 februari. I lördags kväll kom beskedet att de blivit frisläppta sedan det kurdiska partiet PYD förhandlat med de syriska regimtrupperna.

Medan han satt i isoleringscell hade han ingen aning om vad som pågick för att få honom fri.

– Jag var inte ens medveten om att någon visste att jag var borta.

Han behandlades "ganska okej" under tiden i fångenskap, men han hörde hur andra fångar utsattes för tortyr. Under tiden i fångenskap förhördes han bland annat om varför han rest in i Syrien illegalt.

Sedan han frigavs har han funderat över vad som gick snett.

– Jag tror att det var en kombination av otur och att vi blev en bricka i regimens maktspel . De ville testa kurdernas styrka och skicka en signal till journalister att inte komma dit och rapportera.

Han ångrar inte resan och säger att han absolut kan tänka sig att resa tillbaka.

– Många har mist livet i Syrien och det är vår skyldighet att rapportera därifrån. Kanske kan det också bidra till bättre förståelse för de flyktingar som kommer till Sverige.

Joakim Medin var i Syrien för att bland annat skriva om de kristnas utsatta situation och om kvinnornas kamp för frihet för flera medier i Sverige och Finland, bland annat Kyrkans Tidning, SSUs tidning Frihet och Ny tid i Finland. Han lyckades gömma minneskortet till kameran och fick med sig en stor del av sitt material hem.  

 

 

Fler avsnitt
Fler videos