Gå direkt till textinnehållet

Israelisk munkavle på The New York Times

The New York Times väntade i fem dagar med att rapportera om gripandet av en arabisk-israelisk frilansjournalist i väntan på att en israelisk domstol skulle häva ett beslut om munkavle på medier.

Den 23-årige frilansjournalisten Majd Kayyal greps i Israel den 12 april efter att ha återvänt från en konferens i Libanon arrangerad av en Beirutbaserad tidning som han arbetar för. Den israeliska säkerhetstjänsten misstänkte att han rekryterats av en libanesisk terroristorganisation.

En israelisk domstol beslöt omedelbart om en munkavle på medier rörande gripandet, och flera tidningar, inklusive The New York Times följde domstolsbeslutet. Inte förrän den 17 april när munkavlen lyfts rapporterade The New York Times om händelsen.

Att The New York Times följer utländska censurlagar bekymrar tidningens läsarombudsman Margaret Sullivan, som i en artikel i The New York Times kritiserar tidningen för att följa domstolsbeslutet samt för att inte vara tydliga mot läsarna med orsaken till att rapporteringen dröjt.

Den gripne journalisten hölls fängslad i fem dagar utan tillgång till advokat i fyra dagar och befinner sig nu i husarrest och är förbjuden att använda internet i 20 dagar.

Fler avsnitt
Fler videos