Gå direkt till textinnehållet

Ismayilova dömd till 7,5 års fängelse

Den prisbelönta journalisten Khadija Ismayilova har dömts till 7,5 års fängelse. Domen mot henne fördöms av flera organisationer.

Khadija Ismayilova fälldes för olaglig näringsverksamhet, skatteflykt och ”maktmissbruk”. Åklagaren hade begärt nio års fängelse, men hon friades för en åtalspunkt: att hon skulle ha förmått en kollega att försöka begå självmord.

Rättsprocessen och domen fördöms enhälligt av människo- och pressfrihetsorganisationer.

”Det är ett pris hon får betala för sin envetna kamp att avslöja president Ilham Aliyevs korrupta regim”, säger Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Right Defenders till TT.

Annons Annons

Europarådets ordförande Thorbjörn Jagland har i ett uttalande uttryckt sin oro över ”trenden med allt fler rättsfall mot människorättsförsvarare och journalister”.

Khadija Ismayilova jobbade bland annat för den internationella korruptionsgranskande gruppen OCCRP. Hon avslöjade i fjol att Telia Soneras lokala partner i Azerbajdzjan har band till president Ilham Aliyevs döttrar. TT, Uppdrag granskning och OCCRP avslöjade att telekombolagets affär i landet 2008 kan vara den i särklass största mutan i svensk historia, värd 6 miljarder kronor för Telias partner.

OCCRPs chef Drew Sullivan skriver i en kommentar efter domen att ”detta är en politisk motiverad dom dikterad av Ilham Aliyev. Han har varit en småaktig, hämndlysten man som försöker tysta dem som försöker blottlägga de enorma bedrägerier och stölder han har gjort sig skyldig till gentemot det azeriska folket. Det kommer inte att fungera. Dussintals reportrar kommer att ta Khadijas plats och fortsätta hennes arbete. Medan Khadija är i fängelse kommer vi att granska honom och hans brottsliga barn tills hela omfattningen av deras korruption kommer i öppen dag och sanningen inte går att förneka för folket i Azerbajdzjan”.

I april tilldelades Khadija Ismayilova Publicistklubbens yttrandefrihetspris till Anna Politkovskajas minne.  I motiveringen stod det: ”För uthållig undersökande journalistik och extraordinärt mod.”

Fler avsnitt
Fler videos