Gå direkt till textinnehållet

Irländsk hädelselag kan ge Charlie Hebdo böter

Hyllningsnumret av Charlie Hebdo fick stor spridning i flera europeiska länder. Nu kan publiceringen bli anledningen till att den kontroversiella lagen om hädelse på Irland prövas för första gången.

På framsidan av tidningen syns en avbildning av profeten Muhammed och texten ”Allt är förlåtet.”  Irlands Islamiska kulturcenter anser att det innebär ett tydligt brott mot den irländska hädelselagen, skriver DN.

"Det är bra att lagen finns eftersom den skyddar alla trosriktningar", säger Ahmed Hasain, generalsekreterare för Islamiska kulturcentret i Dublin, till the Guardian.

Om fallet tas upp blir det första gången sedan lagen infördes 2010. Lagen är unik i sitt slag i Europa och flera sekulära grupper på Irland har försökt att få den avskaffad. Den första delen av lagen talar om förbud mot ”starkt kränkande eller förolämpade i relation till angelägenheter som hålls heliga av någon relation”.

Charlie Hebdos teckningar skulle kunna bli fällda enligt den första delen av lagen menar Michael Nugent, som är en av grundarna till Ateistiska Irland, rapporterar DN.

Ahmed Hasain uppger för the Guardian att man ännu inte beslutat sig för att anmäla publiceringen.

Fler videos
Fler avsnitt