Gå direkt till textinnehållet

Internationella utblickar inledde Gräv 2014

Gräv 2014 tjuvstartade med en internationell dag, där journalister från många delar av världen fanns med. De fick bland annat höra Nils Hanson på Uppdrag granskning berätta om programmets linebyline-kontroller.

Sydafrikanerna Sam Sole och Stefaan Brümmer grundade för några år sedan ett bolag för undersökande journalistik – Amabhungone. Vilket är zulu för dungbeetle, ungefär dyngbagge. Deras motto är: "Vi gräver upp skit för att ge näring åt demokratin”(Digging dirt, fertilizing democrazy).

– Det märks vilka resurser svenska journalister har. Journalister i Sydafrika har det bra jämfört med många andra länder i Afrika. Det ger en ideal bild av vad som är möjligt.

Han refererar till Nils Hansons föreläsning på samma sätt.

Annons Annons

– Vi gör allt det där, men utan systematiken. Där kan vi lära oss något.

I Sydafrika, liksom i många andra delar av världen finns problem med ekonomi och yrkeskunskaper.

Ehab El Zelaky arbetar på Egyptens största oberoende tidning, Almasry Alyom och instämmer. 

– Grundutbildningen är inte tillräckligt bra och om man inte kan sitt arbete blir journalistiken inte tillräckligt bra.

Han konstaterar att utvecklingen för medierna och pressfriheten har gått tillbaka till ruta ett i Egypten.

– Vi hade en revolution. Vi trodde allt skulle gå framåt med frihet för medierna. Vi valde en president som gjorde misstag. I bakgrunden fanns de som var lojala mot Mubarak, beredda att slå till. Nu är det som innan revolutionen. Tidigare fanns två sidor i medierna, nu finns bara en.

Iryna Khalip på Novaya Gazeta, och Nathalia Radzina, chefredaktör på organisationen Charta 97 i Vitryssland, vill att journalister i väst ska skriva om hotet från Vitryssland.

– EU förstår inte betydelsen av Vitryssland. Det finns ingen verklig gräns mellan Ryssland och Vitryssland, säger Iryna Khalip.

Nathalia Radzina, som bor i Polen för att hennes liv är i fara i Vitryssland, kunde förra året avslöja att ryska militärer bar vitryska uniformer. I en workshop skissade de på ett möjligt scenario där Ryssland skulle anfalla Ukraina via Vitryssland.

– Det här är en gammal känd historia, ända sedan Napoleon. Västeuropa förstår inte det, säger Nathalia Razina.

Bland de internationella gästerna, som bjudits in av Svenska institutet, fanns också studenter som läser i Sverige.

Victoria Agyepong kommer från Ghana, som ligger ganska bra till i pressfrihetsindex och korruptionsindex.

– Ja, vi kan säga vad vi vill, men det finns inga resurser att bedriva undersökande journalistik. I Ghana finns en grävande journalist – en enda på 23 miljoner invånare. Han har högt förtroende, men kan ju inte göra allt.

Hon beskrev problemen med att journalister kan bli köpta för att skriva en artikel, eller för att inte skriva en artikel och medier som är ägda av politiker och som därför bara ger en sida av verkligheten.

– Vi har viktiga frågor att diskutera, men de kommer aldrig fram. Det finns inga balanserade nyheter.

Hon läser jordbruksekonomi på SLU i Uppsala men vill starta en blogg för att berätta om Ghana.

De internationella gästerna har kommit till Gräv som en följd av ett samarbete mellan Grävföreningen och Svenska institutet. Under Gräv kommer flera av dem att berätta om hur de arbetar med undersökande journalistik i sina länder.

Fler avsnitt
Fler videos