Gå direkt till textinnehållet

”Interna strider kan skada företaget”

(UPPDATERAD) ”Interna strider kan skada ett medieföretag allvarligt”, säger Talentums nya VD Juha-Petri Loimovuori, efter den uppgörelse som överraskande nåddes mellan fackklubb och tidningsledning i förra veckan.

Striderna mellan klubb och arbetsgivare har varit många och hårda på Talentum, vilket Journalisten rapporterat om i en rad artiklar på webben. Så sent som i april vann exempelvis Journalistförbundet mot Talentum i skiljenämnd för brott mot medbestämmandelagen. Men förra veckan nådde dock klubben och arbetsgivaren en överenskommelse.

Det hårt kritiserade förslaget att kapa 19 tjänster, outsourca webbproduktionen och ersätta fyra chefredaktörer med en publisher har dragits tillbaka. I stället minskar bemanningen med åtta personer och onlineproduktionen blir kvar i huset. Även publisher­idén skrotas.
 
Journalistklubbens ordförande Eddie Pröckl förklarar den snäva giren med att Talentums nya ägare, finska koncernen Alma Media har ”stor förståelse för redaktionella processer och arbetsgivaransvaret” och har lyssnat på klubben. Enligt Talentums vice VD Peter Edhäll har ”båda parter tagit ansvar och grävt ned stridsyxorna”.

Talentums nytillträde VD Juha-Petri Loimovuori, VD för Alma Media som bland annat äger den finska näringslivstidningen Kauppalehti, vill inte ta åt sig äran för den förbättrade relationen med fackklubben utan hänvisar till Peter Edhäll och HR-chefen Gunilla Larssons samarbete med Eddie Pröckl. Men Loimovuori framhåller ändå sin långa medieerfarenhet:

Annons Annons

– Jag började på Kauppalehti för 22 år sedan. Det innebär att jag har vuxit upp med journalister och förstår hur de arbetar, uttrycker sig och vad de motiveras av. Jag värdesätter verkligen journalistik.

– Samtidigt måste medieföretag precis som alla andra företag gå med vinst. När våra amerikanska vänner Facebook och Google tar marknadsandelar på annonssidan blir det verkligt svårt att göra vinst. Vi behöver minska kostnader, bli mer rörliga, kreativa och jobba i mindre redaktionella team.

Loimovuori menar att han lärt sig av de åtta tidigare nedskärningsprocesser han gått igenom, främst i Finland.

– I början gjorde jag också misstag och vi fick stora bråk. Men interna strider kan skada ett medieföretag allvarligt. Jag ser fackförbund som en nödvändig och viktig motpart för ledningen.

Elva tjänster försvinner från Talen­tum. Hur ska den journalistiska kvaliteten kunna behållas?
– Viktig fråga. Paradoxen är att vi måste göra mer och i fler kanaler med mindre folk. Så vi behöver prioritera, hitta nya arbetssätt och jobba mycket hårdare. Att skära ned på kvaliteten är inte svaret.

Hur ser din strategi för Talentum Sverige ut framåt?
– Vi kommer skapa nya planer i höst. Det digitala har självklart en växande roll att spela. Och att redaktion, marknads- och teknikavdelning jobbar bra tillsammans i vardagen är ett måste för att lyckas.

Nio av de tjänster som försvinner finns på Talentum Teknik, som producerar Ny Teknik, Teknikhistoria och Digital Teknik. En tjänst försvinner på Talentum Juridik och en på Affärsvärlden, där även chefredaktören Jon Åsberg lämnar efter tio år på posten.
                                                                                  KLAS GRANSTRÖM
                                                                                  HANNA LUNDQUIST

 

Fler avsnitt
Fler videos