Gå direkt till textinnehållet

Inte samma skydd för utländska medborgare

Enligt Mediegrundlagskommitténs nya lagförslag föreslås utländska medborgare få möjlighet att driva nyhetssajter. Men deras yttrandefrihet får inte samma skydd som svenska medborgare. Det anser Nils Funcke, tryckfrihetsexpert.

Mediegrundlagskommittén, som överlämnar sitt betänkande till regeringen om några månader, har även gjort en språklig översyn. ”Svenska medborgare” har i yttrandefrihetsgrundlagen bytts ut till att rättigheterna gäller ”var och en”. Det innebär att omkring 800 000 personer med utländsk medborgarskap har rätt att få ”yttrandefrihetsgrundlagarnas skydd för sina hemsidor på internet”, skriver Nils Funcke på Expressen.se.

Men Nils Funcke påpekar att det i Tryckfrihetsförordningen, TF, står att det får göras särskilda begränsningar. Han skriver att riksdagen med ett majoritetsbeslut kan upphäva utländska medborgares tryckfrihet. Det gäller även rätten att demonstrera och sluta sig samman i föreningar.

”Om riksdagen beslutar om inskränkningar av tryckfriheten för utländska medborgare som vistas här eroderas innehållet i rättigheterna även för svenska medborgare, ” skriver Nils Funcke.

Annons Annons

Han påpekar att om riksdagen skulle begränsa utländska medborgares rätt att lämna uppgifter för publicering i svenska medier ”upphör även skyddet för svenska medborgare” eftersom meddelarens anonymitet blir omöjlig att upprätthålla. Detta eftersom Justitiekanslern måste fastställa om den som lämnar uppgifterna är svensk medborgare eller inte.

Fler avsnitt
Fler videos