Gå direkt till textinnehållet

Inte brott att kolla upp insändarskribent

En insändarskribent vände sig till Justitiekanslern för att få utrett om Söderhamns-Kuriren brutit mot tystnadsplikten när insändarredaktören bad om hans adress. JK slår fast att inget brott har begåtts.

I en anmälan till JK ifrågasatte en insändarskribent om företrädare för Söderhamns-Kuriren gjort sig skyldiga till brott mot tystnadsplikten genom att begära att anmälaren skulle lämna uppgift om sin adress för att publicera en anonym insändare han skrivit med kritik mot ett socialkontor. Mannen har  begärt skadestånd för vad han betraktar som en överträdelse.

JK konstaterar att det står en tidningsredaktion fritt att som villkor för publicering av insändare kräva uppgift om insändarskribentens identitet så länge uppgiften inte röjs för utomstående.

”I detta fall finns det inget som talar för att Söderhamnskuriren har röjt någon uppgift om anmälarens identitet för någon utomstående. Det finns alltså inte anledning att anta att något brott mot tystnadsplikt har begåtts”, skriver JK som beslutar att inte inleda förundersökning.

JK tillägger också att: ”Anonymitetsskyddet innefattar däremot inte någon ovillkorlig rätt att få anonymt lämnade uppgifter publicerade”, skriver JK.

Fler avsnitt
Fler videos