Gå direkt till textinnehållet

Instagram skyller censur på Apple

Rörelsen #freethenipple protesterar mot att Instagram censurerar kvinnliga bröstvårtor. Nu förklarar Instagrams VD varför fotodelningstjänsten gör skillnad på kvinnliga och manliga kroppar – det är Apples fel.

Instagram har kritiserats för att göra skillnad på manliga och kvinnliga kroppar när de censurerar kvinnliga bröstvårtor men inte manliga. Bilder där man kan se kvinnliga bara bröst tas helt enkelt bort. Som en motreaktion har den internationella rörelsen #freethenipple skapats, som verkar för att det inte ska göras skillnad på kvinnliga och manliga nakna kroppar.

Nu svarar Instagram på kritiken. Vid ett framträdande i London förklarade Instagrams VD Kevyn Systrom de hårda censuren av naket på fotodelningstjänsten ­– det är Apples fel. Det rapporterar Business Insider.

Kevyn Systrom förklarar att för att få behålla sin åldersgräns för appen, tolv år och uppåt, i Apples App Store måste Instagram hålla det nakna innehållet borta och tydligen även göra skillnad på manligt och kvinnligt. Utan företagets censur riskerar appen att få en åldersgräns på 17 år, vilket drastiskt skulle påverka antalet användare.

Annons Annons

Rörelsen #freethenipple har hållit manifestationer i flera länder, såväl som i Sverige och backas till exempel upp av flera kända artister som Rihanna och Miley Cyrus.

Det finns inga indikationer på att Instagram kommer att ändra sina rutiner kring censuren om inte Apple ändrar sina regler.

Fler avsnitt
Fler videos