Gå direkt till textinnehållet

Inget brott när Hav & Vatten röjde källa

Justitiekanslern lägger ned förundersökningen mot myndighetstidningen Hav & Vatten, gällande brott mot tystnadsplikten.

Journalisten berättade i augusti om hur en anonym källa till Hav & Vatten röjdes när en person begärde och fick ut mejlloggen till tidningen som allmän handling. Tidningen ägs av myndigheten Havs- och Vattenmyndigheten, och mejl som skickas till redaktionen går via myndighetens server.

Händelsen JK-anmäldes av den person som lämnat ett anonymt tips till tidningen men fått sitt källskydd röjt genom att uppgifter ur mejlloggen lämnats ut av myndigheten.

JK konstaterar att det i fallet finns en konflikt mellan bestämmelserna om rätten till anonymitet och reglerna om handlingsoffentlighet.

Annons Annons

Genom ett undantag i TF (2 kap. 11 § p. 2) har meddelarens intresse att vara anonym visserligen företräde framför offentlighetsintresset när någon lämnar uppgifter till en myndighet för offentliggörande i periodisk skrift.

JK bedömer dock inte att att e-postloggar ”utgör sådant material som faller in under undantaget från offentlighetsprincipen”. Därmed är det enligt JK oklart vilka regler som ska ges företräde.

”Det står dock klart att det skulle strida mot legalitetsprincipen att döma någon för brott mot tystnadsplikt i ett fall som detta”, skriver myndigheten, och lägger ned förundersökningen.

Havs- och Vattenmyndighetens tf kommunikationschef Charlotte Benjaminsson sade till Journalisten i augusti att man inte tidigare stött på det här problemet med två konkurrerande lagstiftningar:

– Jag har samtalat med våra jurister och vi måste skärpa våra rutiner. Källskyddet måste garanteras.

Fler avsnitt
Fler videos