Gå direkt till textinnehållet

”Ingen påverkan på flexpensionen”

Överenskommelsen om höjd pensionsålder kommer inte att påverka flexpensionen i journalistavtalen, anser Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif. För att förslaget ska bli verklighet kan det dock krävas avtalsförändringar som blir svåra att uppnå.

I torsdags föreslog pensionsgruppen där sex av riksdagspartierna ingår en höjning av lägsta pensionsålder från 61 år till 64 år samt att arbetstagare ska ha rätt att jobba kvar till 69 år, i stället för som i dag 67 år.

Överenskommelsen kommer inte att påverka möjligheterna att gå i tidig pension genom den så kallade flexpensionen som infördes i journalistavtalen i år. Det säger Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif.

– Man kan fortfarande ta ut tjänstepension från 62 års ålder och gå ner i tid enligt flexpensionsöverenskommelsen. Det finns ingen direkt påverkan på flexpensionen. Däremot är det så att om den allmänna pensionen ändras och det inte ska påverka tjänstepensionen negativt så kan det behövas justeringar i det stora ITP-avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK, säger Johan Lif.

Finns det inte risk att arbetsgivarna drar öronen åt sig när pensionsåldern höjs?
– Svenskt Näringsliv har inte velat ha den här höjningen av pensionsåldern. Om förslaget blir verklighet kommer den att ha en påverkan på arbetsmarknaden, men ingen direkt påverkan på flexpensionen.

Niklas Hjert, ordförande i PTKs förhandlingschefsgrupp, anser att den nya överenskommelsen blir verkningslös eftersom arbetsgivarparten Svenskt Näringsliv inte står bakom den:

”I och med att Svenskt Näringsliv inte ställt sig bakom parternas avsiktsförklaring om en anpassning av avtalen saknas förutsättningar för att i praktiken höja pensionsåldern. Så länge motparten inte vill ha äldre arbetstagare kvar i arbetslivet bör inte politikerna fatta beslut om att höja åldersgränserna”, säger Niklas Hjert i en kommentar till överenskommelsen. 

 

Fakta: Flexpension

Flexpensionen i de centrala journalistavtalen innebär att man får mer pengar till sin tjänstepension. För perioden 2017-2019 blir de individuellt garanterade avsättningarna till flexpension 0,4 procent av lönen. Därefter ska de byggas upp till samma nivå som för de anställda inom industrin, med tre års fördröjning. Flexpensionen innebär också en stärkt möjlighet att gå ned i tid mot arbetslivets slut (från 62 års ålder), utan minskning av tjänstepensionsavsättningar. Eftersom flexpensionen innebär att hela kollektivavtalets värde ökar förstärks pensionen även om man skulle få låg eller ingen löneökning.

Fler avsnitt
Fler videos