Gå direkt till textinnehållet

Inga hinder för förtalsmål mot DN

Högsta domstolen kommer inte att pröva hovrättens beslut om huruvida en förtalsstämning mot Dagens Nyheter är för sent väckt. Det innebär att den företagare som 2012 stämde DN nu kan få sin sak prövad i domstol.

I november 2013 kom Högsta domstolen till den omdebatterade slutsatsen att DNs förra chefredaktör Gunilla Herlitz var ansvarig för artiklar som publicerades i DN flera år innan hon tillträdde, och som låg kvar på dn.se vintern 2012 när en företagare i Stockholm stämde DN för förtal.

Sedan våren 2014 har DN i stället drivit linjen att företagarens talan väckts för sent – först sex år efter publiceringen – och därför bör avvisas av de rättsliga instanserna.  DN har bland annat hänvisat till ett avgörande i Europadomstolens enligt vilket en ärekränkningstalan mot en tidning ”som väcks efter mycket lång tid kan innebär en oproportionerlig begränsning” av yttrandefriheten som skyddas av Europakonventionens artikel 10.

Såväl Stockholms tingsrätt som Svea hovrätt har dock avslagit DNs yrkande. Tingsrätten påpekar i sitt ställningstagande (10 april 2014) bland annat att företagaren i fråga försökt få DN att nå en uppgörelse utanför rättssalen genom att förmå tidningen att ta bort uppgifterna om honom på dn.se. Rätten finner inte att förtalsmålet väckts så sent att en prövning av det innebär en kränkning av artikel 10 i Europakonventionen.

DN vände sig därefter till HD för att få förtalsstämningen avvisad. Domstolen meddelade dock den 31 augusti att den inte funnit några skäl till prövningstillstånd.

Fler avsnitt
Fler videos