Gå direkt till textinnehållet

Ideell radiokanal ska hjälpa flyktingar

Amr Mohammed flydde från kriget i Syrien och kom till slut till Sverige. Nu tänker han starta en radiokanal som ska hjälpa flyktingar att komma till rätta i det svenska samhället.

– De som kommer hit vet så lite om det svenska samhället och de har många frågor. Därför är det här viktigt, säger Amr Mohammed som bott i Göteborg i åtta månader.

Radiokanalen, som ska heta Swedena Radio, är ett projekt som drivs ideellt av honom och ett litet radioteam bestående av fem andra personer som han träffat i Sverige. En av dem en kusin han aldrig tidigare mött.

Swedena Radio kommer att behandla ämnen som det svenska språket, svenska städer och nyheter och ska gå att nå via webb och smarta telefoner. Amr Mohammed berättar att han har haft idén sedan han kom till Sverige. I framtiden hoppas han att få ekonomiskt stöd men inledningsvis är det pengar från egen ficka och reklam på hemsidan som finansierar projektet.

Annons Annons

– Namnet Swedena Radio är en mix av svenska och arabiska, säger Amr Mohammed. Han berättar att alla som är med och gör programmen är personer från flytt från Syrien. En person är från Algeriet. Några arbetade som journalister i sina hemländer. Amr Mohammed flydde från Syrien till Libyen där han arbetade som reporter innan situationen även där blev ohållbar.

Amr Mohammed tror inte att det kommer att bli några problem att kunna förmedla korrekt information om Sverige även om ingen är svensk från början.

– Det kanske inte blir så lätt men vi kan göra det. Vi kommer använda oss av TT och Reuters och andra officiella kanaler.

Arbetet med Swedana Radio går enligt planerna och ska lanseras första veckan i mars.

Fler avsnitt
Fler videos