Gå direkt till textinnehållet

”Ibland nyper jag mig själv i armen”

I veckan började Nivette Dawod sin trainee-tjänst på Ekot. Hon har tjänstledigt från Aftonbladet för att under ett år få utbildning i utrikesbevakning.

Tjänsten inrättades efter mordet på Nils Horner för att hedra hans minne. Syftet är att utbilda fler kvalificerade utrikesmedarbetare för framtiden.

Hur har de första dagarna varit?
– Det har varit mycket teknik att lära sig. Jag har fått klippa i barnsagor som finns i Sveriges Radios utbildningsmaterial. Jag har fått ett eget arbetsrum. Det har jag inte haft under de åtta nio år jag jobbat som journalist. Lustigt att jag på mitt första vikariat, jag har tidigare haft fasta anställningar, fått ett arbetsrum. Men jag tänker inte sitta där så mycket utan resa ut i världen.

Är det klart vart du ska resa?
– Jag börjar med att resa till USA och besöka korrespondenterna i New York och Washington. Sedan blir det Thailand, Rio de Janeiro, Afrika och sedan Kairo. Det kommer att bli spännande eftersom jag talar arabiska och får möjlighet att jobba med Cecilia Uddén. Vänder jag mig om till höger i det rum jag sitter i ser jag en bild av Cecilia Uddén. Jag känner pressen och har någon att se upp till. Som avslutning ska jag göra en resa som jag bestämmer själv. Men jag kommer även att jobba för de olika Eko-redaktionerna och lämna material.

Det verkar bli ett intressant år?
– Det är helt otroligt. Ibland nyper jag mig själv i armen för jag tror inte att det är sant.

Hur har bemötandet varit?
– Folk har varit mycket vänliga. Det märks att det är en organisation som välkomnar nyanställda. De flesta verkar känna igen mig.

Hur kommer det sig att de känner igen dig?
– När jag kom till redaktionen fanns det ett pressutklipp uppsatt på mig. Då förstod jag varför.

Utbildningen är på ett år. Vad ska du göra sedan?
– Jag vet inte. Min arbetsgivare Schibsted Medias varsel ligger fortfarande kvar och jag kan bli en av dem som blir uppsagd. Jag ligger inte så bra till på Las-listan trots att jag jobbat i 4,5 år. Jag vill göra bra ifrån mig under året på utrikesredaktionen och om jag gillar radio kan jag tänka mig att jobba vidare med mediet, eller ta mina nya kunskaper till Aftonbladet.

Fler avsnitt
Fler videos