Gå direkt till textinnehållet

”Ibland har jag behövt sakta ner”

Det kom som en chock för Patrick Ekwall då han efter 23 år på TV4 fick beskedet att hans frilanskontrakt inte skulle förlängas. Det var för drygt ett år sedan. Nu har han skrivit en bok om sin livsresa i sportens värld.

I boken Vill du så kan du – Ett liv i sportjournalistikens tjänst berättar Patrick Ekwall öppenhjärtigt om sin tuffa uppväxt, där det inte alltid fanns pengar till mer än det nödvändigaste, men där fotbollslaget BK Olympic kom att spela en stor roll i hans liv. Boken handlar om det som drivit honom framåt under yrkeskarriären – om hans jobb att följa handbollen, friidrotten och fotbollen för TV4 Sporten.

”Vill du så kan du” är Patrick Ekwalls motto och det har han levt efter i hela sitt liv.

– Genom att skriva boken hoppas jag kunna inspirera unga att ta sig dit de vill. Det handlar om stark vilja, lite talang och tur på vägen.

Själv har han tagit de chanser han fått. Han var tidigt klar över att det var journalist han ville bli. Genom BK Olympics ledare Christer Björkman, sportjournalist på Kvällsposten, fick Patrick Ekwall som 16-åring praktik på tidningen. Sportspråket lärde han sig genom att skriva egna matchreferat och jämföra med den ”riktiga” reporterns. För att få känsla för rytm och språk skrev han också av reporterns färdiga artikel. Det var en bra skola – han blev kvar på Kvällsposten i tio år.

Via frilansande och TV4s lokala fönster, där han ansvarade för Skånesporten, kom han till Stockholm och var med om att bygga upp TV4 Sporten.

– Vi var som en dagisklass med redaktionen i ett garage. Vi ville göra något nytt och fick möjlighet att prova oss fram. Det var en häftig resa.

Boken handlar mycket om idrotten bakom kulisserna. Patrick Ekwall berättar bland annat om hur det gick till när han fick en exklusiv intervju med Tomas Brolin, om hur TV4 fick tillgång till handbollslandslagets spelare under matcherna och om sina – både lyckade och misslyckade – möten med Zlatan.

Vi ses på Park konditori i Äppelviken, Bromma – Patrick Ekwalls stamställe. Att få till en intervju har inte varit lätt – Patrick Ekwall är en upptagen man. I dag är han ambassadör för ett spelföretag där han gör en TV-show som snart ska börja sändas på Eurosport. Han skriver också krönikor i SportExpressen, gör poddar med Mats Olsson och Claes Andersson, driver eget klädföretag. Han har också fått uppdrag för OS-kanalen Discovery Networks Sweden (bland annat Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport). Snart väntar sändningar från vinter-OS. Hans farhåga – att han skulle bli bortglömd när han försvann från rutan i TV4 – kom på skam.

– Att skriva boken har varit en terapeutisk process. Nu blickar jag framåt. Jag är bra på att glömma och förtränga.

Varifrån kommer ditt driv?
– Jag blir stressad av att ha för lite att göra. Vill man ta sig någonstans så får man ligga i. Men visst, ibland har jag behövt sakta ner…

I boken beskriver Patrick Ekwall de korta perioder när han mått dåligt under sin yrkeskarriär, då han fått äta medicin och gå i terapi.

– Att vara sportjournalist är ett drömjobb och jag är privilegierad. Men det är också slitsamt om du vill åstadkomma något bra. Prestationspressen sätter sina spår. När jag är mitt uppe i jobbet är det aldrig några problem, tankarna kommer efteråt.

Många har haft åsikter om Patrick Ekwalls genomslag i TV-rutan under åren – om hans frisyr, dialekt, klädsel. Han har också haft en kvinnlig stalker efter sig. Men det tog tid innan han insåg att hans person skapade intresse och att han ”stack ut”, säger han. Det var först när internet kom och blev ett ”offentligt klotterplank” som han började förstå.

– Det var en mörk tid i journalistiken när medierna började publicera omodererade kommentarer. Då fick knäppgökarna vingar.

I dag vill han tona ner hatet och glåporden mot hans person.

– Det är bättre om folk bryr sig än att det är helt tyst. Det är jobbigare att ta till sig beröm än att bemöta kritik.

Fler avsnitt
Fler videos