Gå direkt till textinnehållet

”Ibland behöver man flina också”

Vi läser för lite kåserier. Det tycker journalisten Peter Karlson, och drar igång Facebooksidan "Kåserier - humor på allvar".

Tanken är att sidan ska bli en länksajt för publicerade kåserier ur olika tidningar. Peter Karlson är själv journalist inom Hallpressen och kåserar regelbundet i Värnamo Nyheter.

Varför startar du sidan?

– Det finns inga bra forum för att sprida kåserier på nätet, det är väldigt beroende av rekommendationer och likes. Jag tror att folk vill läsa lite längre, underfundig humor.

Annons Annons

Peter Karlson konstaterar att 19 av 20 nämnda kända kåsörer som nämns på Wikipedia är döda.

Så hur står sig kåseriet?

– Det är ju rikstidningarna som varit starka på kåserier tradidionellt, men jag läser inga rikstidningar till vardags så jag vet inte läget. I landsortstidningar finns det massor av åsikter – och en och annan kåsör.

Hur är ett bra kåseri?

– Roligt, diskuterande, utan åsikt och avsikt, lite prövande. Det får gärna vara lite underfundigt, man ska få fundera några sekunder innan man inser att det är roligt. Det är lite motsatsen till internet där folk vill ha snabba, enkla skratt.

Varför borde vi läsa fler kåserier?

– Man ska läsa grävande journalistik och den vanliga nyhetsbevakningen förstås, men ibland behöver man flina lite också. Ha lite roligt.

Hur gör man för att sprida sitt kåseri på sidan?

– Skicka ett meddelande så lägger jag upp länken.

Fler avsnitt
Fler videos