Gå direkt till textinnehållet

Hynek Pallas skriver tjeckiska krönikor

Hynek Pallas har precis blivit krönikör i en tjeckisk tidning. Orsaken är den märkliga synen på Sverige som sprids i Tjeckien. "Jag hoppas förstås att mina krönikor ska ha betydelse", säger han.

-Jag kommer ihåg en gång när jag kom ner till Prag och deras nyhetsbyrå hade snappat upp en svensk kommentar om en feminist som krävt att män ska sitta ner och kissa. I ett svenskt koncept förstod alla bakgrunden, men det blev en helsidesnyhet i en tjeckisk tidning med hånande ton. Jag har ofta blivit intervjuad i tjeckiska medier för att förklara vad som händer i Sverige, men det har alltid varit svårt eftersom länderna skiljer sig åt så mycket. Och det blir värre och värre.

– Missuppfattningarna är så många. En del tror att Sverige har lagt sig platt för flyktingar och att muslimska gäng går runt och våldtar kvinnor i Sverige. Och att Sverige har ställt in alla sina val de närmaste sju åren.

– Allt det här kommer från tokiga svenska alternativmedier. Att valen är inställda bygger på en knäpp analys om DÖ, men ingenstans i något tjeckiskt medium finns det en förklaring om vad DÖ faktiskt är. Detta fick mig att förstå allvaret i vad som sker.

Hur gick det till när du fick möjligheten?
– Det kom i rätt tid. Chefredaktören för Respekt, som är en veckotidning som kan jämföras med den nu nedlagda svenska tidningen Moderna tider, frågade om jag ville skriva åt honom och tonen i frågan handlade om att jag skulle  visa en annan bild av Sverige.

Hur skulle du beskriva mediesituationen i Tjeckien?
– Den tjeckiska mediesituationen har genomgått en otrolig försämring. Maktkoncentrationen har lett till färre röster och allt fler journalister står nära den politiska sfären. Om Sverige finns dålig eller felaktig kunskap trots att det finns gott om tjecker i Sverige.

Du arbetar på en bok om romer i Tjeckien, hur kommer det sig?
– Det har alltid funnit rasism mot romer. Förr var det mer öppet rasistiskt, Nu talar man om ”de oanpassbara” i stället för om ”zigenare”. Det är också namnet på min bok som kommer i april: ”Oanpassbara medborgare”.

– Rasismen har genomsyrat behandlingen av romer. Samtidigt är det mediernas  klickmonster. Så fort de skriver eller antyder att något kan ha med romer att göra så läses och delas det enormt.

– Ett exempel på hur medierna arbetar kring frågan är till exempel den romska filmen Vägen ut som vann tjeckiska Guldbaggen. Dagen efter segern väljer Tjeckiens största dagstidning att avslöja att huvdrollsinnehavaren, en amatörskådespelare, inte betalat sin hyra. I stället för att berätta att filmen fått en mängd priser på galan. Systematiskt förvrängs nyheter.

Finns det ingen nyanserad bild av romer?
– Jo, ibland kan det dyka upp artiklar som är mer nyanserade, men det är ett grovt uttryck i tjeckiska medier. De översätter direkt från svenska sajter som Avpixlat och Fria tider, utan att kontrollera fakta.

– Detta är ett land där en framstående ekonom och rådgivare till regeringen i en intervju kan säga att den svenska folkstammen har försämrats för att Sverige tagit emot så många invandrare.

Skrivs det mycket om Sverige, generellt?
– Nej, men i och med flyktingkrisen så gör det det. Sverige är ju en motpol till Tjeckien, vi gör på ett annat sätt. Där de ligger i botten i alla frågor om tolerans i Eurobarometern, ligger Sverige i topp.

Vad skrev du om i din första krönika i Respekt?
– Jag håller mig på en basic nivå. Jag beskriver hur flyktingmottagandet ser ut. Att det är folk här som engagerar sig, att ingen tvingar ut dem. Att civilsamhället här har en ryggrad, som saknas i Tjeckien.

Behöver vi bry oss om vad Tjeckien skriver om oss?
– Befolkningsmässigt är de större än vi och det ligger ju där det ligger. Jag vill inte generalisera kring de tidigare öststaterna, men åsiktsmässigt ligger de relativt nära varandra. Och Tjeckien är ett viktigt EU-land. Vi behöver veta vad som händer i den regionen.

– Vi missade att lyssna på flyktingarna därifrån när de kom, därför har vi inte heller sett och förstått vad det är för länder. Tjeckien är inte ett mångkulturellt land, de är oförberedda och rädda för flyktingar.

Kommer det ha någon betydelse att du skriver dessa krönikor?
– Jag hoppas ju förstås det.

 

Fotnot: Hynek Pallas skriver krönikor, förutom i Respekt, även i Svenska Dagbladet och Expressen. Han är doktor i filmvetenskap och är född i Tjeckien.  

Fler avsnitt
Fler videos