Gå direkt till textinnehållet

HPs bildarkiv förvaltas av museum

Hallandspostens svartvita bildarkiv har flyttats till Hallands Konstmuseum, men än så länge är inte den upphovsrättsliga frågan löst. "Det juridiska är inte klart än", säger Anders Johansson på Hallands Konstmuseum

Stampenägda Hallandspostens svartvita bildarkiv förvaras sedan en tid tillbaka hos Hallands Konstmuseum, som tidigare var länsmuseum. Än så länge finns det varken gåvobrev eller något kontrakt som styr hur bildmaterialet ska användas.

Andreas Johansson, projektledare på Bildstationen på Hallands Konstmuseum arbetar med projektet. Han uppskattar att det rör sig om cirka två miljoner bilder i form av papperskopior, diabilder och negativ. De äldsta bilderna är från 50-talet och de senaste 2004.

– Det juridiska är inte klart än, vi har inte skrivit något kontrakt än om hur vi får använda bilderna, men det handlar främst att vi vill ha tillträde till materialet, säger han.

Annons Annons

Vad händer med upphovsrätter till bilderna?
– Jag vågar inte säga något om det efter som det är så pass juridiskt invecklat, men vi kommer anställa en arkivarie i höst som ska börja titta på det. Men det blir något samnyttjandeavtal så att fotografer och ägare kan bli nöjda.

Andreas Johansson säger att han gärna skulle se en lösning där museet har möjlighet att använda bilderna till utställningar och där museet även har möjlighet att bistå allmänheten vid bildförfrågningar. Hittills har man talat om att använda sig av ett schablonpris för bilder för att förenkla hanteringen.

– Det är ett väldigt fint material där säkert 90 procent aldrig har publicerats. Men tills avtalen är klara är materialet låst för användning av andra än upphovsmännen.

Viveka Hedbjörk är chefredaktör på Hallandsposten.

– Vi flyttade förra året och vi hade då ingen möjlighet att ta med oss vårt arkiv. Negativ måste till exempel förvaras i viss luftfuktighet, vilket museet kunde tillhandahålla.

Hur kommer museet att kunna använda bilderna i framtiden?
– När vi hade arkivet i våra egna lokaler kunde folk komma dig och botanisera bland bilderna och vi tänker oss att det ska bli likadant på museet. Vi vill göra det mer publikt.

Har några fotografer haft några invändningar mot det här?
– Nej, absolut inte. Tvärt om är det så när museet kan hjälpa folk att söka är det en avlastning för våra fotografer, säger hon och fortsätter:

– Det har aldrig handlat om att avsäga sig upphovsrätten till bilderna, den delar fotograferna och Hallandsposten.

Ett avtal ska förhoppningsvis finnas klart till våren.

 

Fler videos
Fler avsnitt