Gå direkt till textinnehållet

Hoten mot NTM ger dem rätt till kameraövervakning

Norrköpings Tidningar och Corren i Linköping får nu kameraövervaka sina receptioner. Det ger Förvaltningsrätten klartecken till eftersom medarbetarna fått ta emot en rad hot den senaste tiden.

Förvaltningsrätten ger alltså Norrköpings Tidningar och Östgöta-Correspondenten rätt att kameraövervaka sina receptioner. Detta efter att journalister vid de två redaktionerna fått ta emot en rad hot de senaste åren och flera polisanmälningar gjorts.

Stenkastning mot reportrar har förekommit och vid andra tillfällen har personer kommit in direkt på redaktionen och krävt att publiceringar ska tas bort.

– Vi har bett om övervakning på grund av det allmänna läget. Det är mer hot mot medarbetarna i dag, framför allt mot dem som jobbar med våra olika typer av granskningar. Exempelvis har vi granskat de kriminella gängen i området under 2014 och 2015, då råkade Corren ut för direkta hot när det kom in folk på redaktionen och krävde att publiceringen togs bort, säger Anders Nilsson, ansvarig utgivare på Norrköpings Tidningar.

Annons Annons

Så att ni har ansökt om övervakning är direkt orsakat av er granskning av gängen?
– Ja det är det. Sen finns det andra typer av hot, från människor som är psykiskt instabila och vänder sig till oss och är irriterade. Det har också förekommit hot direkt mot mig och andra medarbetare. Vi skärpte säkerheten betydligt i samband med granskningarna vi gjorde. Vi hade också tät kontakt med polisen.

Fler avsnitt
Fler videos