Gå direkt till textinnehållet

Hotad journalist anmäler Norrtelje Tidning

Jens Flyckt, journalist på Knivstabygden och Sigtunabygden, har polisanmält Norrtelje Tidnings ansvarige utgivare för förtal samt har anmält tidningen till PO, allmänhetens pressombudsman, för en artikel där han pekas ut som vargmotståndare. Jens Flyckt har tidigare mottagit hot sedan han utan fog hängts ut som just vargmotståndare.

Journalisten har tidigare berättat om hot som riktats mot reportern Jens Flyckt efter att han skrivit notiser om var varg siktats i Uppland. Du kan läsa mer om det här.

Bland annat har organisationen PTP (Protect the Predators) hängt ut honom som ”varghatare” med namn, bild, hemadress och telefonnummer på sin sajt. Jens Flyckt har kopplat ett antal obehagliga händelser under sommaren till uthängningen.

Efter artikeln i Journalisten har Jens Flyckts situation uppmärksammats i andra medier.

Annons Annons

I fredags skrev Norrtelje Tidning en artikel där han pekas ut som ”vargkritiker” eftersom han är med i Facebookgruppen Våga vägra varg i Sverige, som är en diskussionsgrupp med 4 300 medlemmar. De aktiva debattörerna i gruppen är vargmotståndare. Syftet med gruppen är ”att ha en saklig, levande och modern debatt om vargen”.

Påståendet har enligt Jens Flyckt lett till att hans situation nu förvärrats.

– Jag är inte vargkritiker, det är ren lögn. Jag har blivit nedringd av läsare, och situationen har definitivt förvärrats efter Norrtelje Tidnings artikel, säger Jens Flyckt till Journalisten.

– Jag mår väldigt dåligt behandlingen. Alla läser Norrtelje Tidning där jag bor och jag känner obehag att till exempel handla på Ica. Folk tror ju på vad som står i tidningen. I Sigtuna och Knivsta är jag känd för mina naturartiklar.

I artikeln framställs det som att Jens Flyckt anser hans medlemskap i Facebookgruppen kan ha bidragit till att han blivit hotad.

– Det är inte ens möjligt. Jag gick med i Facebookgruppen efter att jag blev hotad, för att få mer information om PTP. Jag försökte också gå med i gruppen Våga värna varg, men jag var inte välkommen. Att jag är med i en Facebookgrupp säger ju ingenting om mina åsikter, säger Jens Flyckt.

Han säger till Journalisten att han fick möjlighet att läsa några av citaten i Norrtelje Tidnings artikel före publicering, men att hans krav på ändringar inte följdes.

– Jag har aldrig fått chansen att bemöta påståendet att jag skulle vara vargkritiker eller vargmotståndare. Jag har känt mig hotad av PTP, men jag har aldrig blivit så kränkt någonsin som av Norrtelje Tidning, säger Jens Flyckt.

– Och även om det nu skulle vara sant, vilket det inte är, vad spelar det för roll? Jag lever under hot och Norrtelje Tidning förvärrar situationen för mig genom att sprida lögner om mig. Varför?

Journalisten gick inför publiceringen av artikeln om hoten mot Jens Flyckt igenom den öppna Facebookgruppen Våga vägra varg. Jens Flyckt gick med i gruppen under sommaren, och har inte skrivit några kommentarer som kan tolkas som vargkritiska.

– Jag har gjort klart för alla i gruppen att jag inte är vargmotståndare. Däremot har jag en del synpunkter på hur länsstyrelsen hanterar vargfrågan, säger Jens Flyckt.

Norrtelje Tidnings ansvarige utgivare Mattias Carlson vill inte kommentera PO-anmälan, men skriver i ett mejl till Journalisten att Jens Flyckt inte kontaktat redaktionen med synpunkter efter publiceringen i fredags, samt att han ska ha fått läsa sina citat.

”Vi fick via Facebook-kommentarer veta att Jens var kritisk. Jag kontaktade då själv Jens i går kväll och uppmanade honom att skriva ett bemötande, där han ger sin syn på saken. Det har vi nu fått och kommer publicera i morgon”, skriver Mattias Carlson.

Han skriver också att syftet med artikeln var: ”att belysa att journalisten Jens Flyckt är medlem i den öppna Facebook-gruppen ’Våga vägra varg’ och det kan ha samband med de hot han mottagit. Vi har aldrig haft syftet att utmåla Jens Flyckt som vargkritisk, artikelns andemening handlar inte om det.”

”Medlemskap i en sådan grupp som ”Våga vägra varg i Sverige” kan lätt uppfattas som att personen är ’vargkritisk’. Jens Flyckt säger att det är fel. Det ska han självfallet få redovisa i tidningen. Har Jens tagit illa vid sig av publiceringen beklagar jag det”, skriver Mattias Carlson.

Fler avsnitt
Fler videos