Gå direkt till textinnehållet

Hot mot journalister ökar

Hot mot journalister ökar och polisanmäls allt mer. Det säger fem av Sveriges största medier i en enkät som Kulturnyheterna har gjort. Många ser nu också tydligt hur trakasserier och hot orkestreras på sociala medier för att försöka tysta granskningar av främlingsfientlighet.

Reportrar har mordhotats, fått sina adresser uthängda på nätet och trakasserats i sina hem till följd av granskningar av näthatets miljöer.

Fem av Sveriges största medieföretag, Expressen, Dagens Nyheter, SVT, Göteborgs-Posten och Aftonbladet, uppger att hoten mot deras journalister ökat de senaste åren, enligt Kulturnyheternas enkät.

”Hoten är tveklöst fler och de riktar sig inte bara mot anställda medarbetare utan också mot anställdas familjer,” säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till SVT.

Var tredje kvinnlig ledarskribent, krönikör, chefredaktör och kommentator inom dagspressen funderar på att sluta med journalistiken helt. Det visar en ny studie som TU och nätverket Klara K låtit undersökningsföretaget Kantar Sifo genomföra.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps rapport ”Mediebranschen – hot, risker och sårbarhet” beskriver läget som ett hot mot demokratin och Journalistförbundets rapport ”Hoten och hatet mot journalister” visar att tre av tio journalister idag undviker känsliga ämnen på grund av rädsla för trakasserier.

 

 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos