Gå direkt till textinnehållet

Högt förtroende för stora medier

DN/Ipsos presenterar i dag en mätning som visar att förtroendet för medier är fortsatt mycket stort. SR och SVT har högt förtroende hos över 70 procent av befolkningen.

Dagens Nyheter publicerar i dag en mätning av Ipsos på uppdrag av tidningen.

Den visar att förtroendet för public servic och de stora morgontidningarna är fortsatt mycket högt. 75 procent har förtroende för SVT enligt mätningen och 73 procent för Sveriges Radio. För Dagens Nyheter hyser 50 procent högt förtroende, medan 7 procent har lågt förtroende för tidningen.

Aftonbladet är den enda tidning som får låga förtroendesiffror. Endast 21 procent har förtroende för tidningen medan 39 procent inte litar på tidningen.

Annons Annons

Mätningen har också jämfört med den mest omtalade ”alternativa” främlingsfientliga sajten Avpixlat som endast 4 procent har mycket eller ganska stort förtroende för.

Enligt Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN, är det förödande siffror för hatsajten Avpixlat.

”Framför allt är dagens Ipsos-undersökning en väldigt dålig nyhet för de främlingsfientliga och antimuslimska sajter som kallar sig själva alternativmedier. Dock är det en nyhet som deras läsare inte lär få ta del av, eftersom själva grundidén på dessa sajter är att bara publicera sådant som kan förstärka deras världsbild”, skriver han på DN.

Siffrorna ligger väl i linje med de som SOM-institutet presenterar varje år.

Fler avsnitt
Fler videos