Gå direkt till textinnehållet

Hjul på Mittmediabil lossnade mitt på E4

Mittmediajournalisten Oscar Nilsson (bilden) var på väg tillbaka till redaktionen i Härnösand i en av Mittmedias bilar när vänster framhjul plötsligt flög rakt upp i luften. Han klarade sig mirakulöst nog oskadd. ”Hade jag kört i 110 hade jag nog inte levt i dag”, säger han till Journalisten.

Sent i fredags eftermiddag körde Allehandas journalist Oscar Nilsson, 23, från redaktionen i Örnsköldsvik till redaktionen i Härnösand på E4 i en av Mittmedias bilar. Allehanda.se är gemensamt sajt för Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland som ägs av Mittmedia.

Tidigt under bilfärden märkte han att något var fel med bilen.

– Jag kände att det lät någonting från bilen, men hade ingen aning om vad det var. Så jag hade stannat redan en mil före platsen där olyckan sedan inträffade och kontrollerade bilen. Jag tyckte att det lät märkligt från den, men hittade ingenting, så jag körde vidare, berättar Oscar Nilsson för Journalisten.

Annons Annons

Klockan var kvart över fem på eftermiddagen när bilen började att vobbla och Oscar Nilsson saktade in.

– Jag såg en avfart som jag tänkte stanna på. När jag hade drygt hundra meter kvar så small det till. Jag tittade åt vänster sida och där flög ett bildäck rakt upp i luften.

– Jag hade sett på Top Gear att om hjulet lossnar ska man svänga åt andra sidan och dra handbromsen allt vad man kan, och det gjorde jag. Så jag landade fint och prydligt i den här fickan som jag tänkte. Men det var obehagligt faktiskt.

Hade du kört fortare, vad hade hänt då?
– Ja, det kan man ju undra. Om jag hade kört i 110 på motorvägen då hade jag nog inte levt, tror jag. Det hade blivit en sådan obalans i bilen att jag troligen hade vält, om jag får gissa själv. Jag skadades inte alls eftersom jag höll så pass låg hastighet.

Han fick ta en taxi till redaktionen.

– Taxichauffören undrade ju, han var lite chockad, för bilen såg ganska trasig ut. Jag lämnade ifrån mig grejerna på redaktionen och sen gick jag hem och åt fredagsmiddag.

Du blev en nyhet sen på Allehanda.se?
– Ja, jag ringde min närmaste chef och berättade vad som hade hänt. Vi hade skrivit om det även om det hänt någon annan än mig.

Hur har händelsen påverkat dig?
– Jag vill inte låta detta påverka mig, jag älskar att köra bil. Men jag kommer nog att bli mer försiktig och slänga ett öga på däcken innan jag sätter mig i en bil.

Orsaken till att hjulet lossnade är inte klarlagd, men Allehandas egen motorexpert säger i ett TV-inslag på Allehanda.se att han misstänker att det handlar om att man glömt skruva åt muttrarna när man bytt från vinter- till sommardäck. Vem som har haft ansvaret för däckbytet är oklart.

Här är ett företag som tillhandahåller dig en bil, som är en dödsfälla. Vad säger du om det?
– Jag skyller inte på företaget. Det är inte Mittmedias fel. Det är en olyckshändelse. Företaget har bemött mig korrekt. Det ska skrivas en incidentrapport till Arbetsmiljöverket förstås.

Fler avsnitt
Fler videos