Gå direkt till textinnehållet

Herrey förlorade twittermålet

Richard Herrey förlorade i det så kallade twitterbråket. Han blir nu skyldig att betala rättegångskostnaderna för Aftonbladet och Martin Aagård.

Det var i augusti förra året som Richard Herrey stämde Aftonbladet på 30 000 kronor för förtal efter att tidningens kulturredaktör Martin Aagård kallat Herrey för ”din gamle rasist” i ett inlägg från sitt privata twitterkonto.

Martin Aagård bad om ursäkt, men ärendet hamnat i domstol eftersom Richard Herrey stämde både tidningen och Martin Aagård för förtal, som Journalisten tidigare skrivit om.

Aftonbladet hävdade till sitt försvar att de inte kunde ta ansvar för vad tidningens medarbetare uttrycker för privata åsikter i sina sociala medier-kanaler.

Annons Annons

Tingsrätten dömde Aftonbladet att betala skadestånd till Herrey. Men tingsrätten hade inte tagit ställning i förtalsfrågan utan beslutet grundade sig på att Aftonbladet inte svarat tingsrätten, en så kallad tredskodom. Men Aftonbladet hade svarat Stockholms tingsrätt. Tidningen ansökte därför om att tingsrättens dom skulle inhiberas, vilket beviljades.

I dag kom så domen. Richard Herreys har inte rätt till skadestånd eftersom tweeten inte anses vara förtal. Därmed tar tingsrätten inte ställning till om vem som ansvarar för tweeten, Aftonbladet eller Martin Aagard.

Richard Herrey blir skyldig att betala rättegångskostnaderna på 154 000 kronor, enligt uppgifter i GP, för både Aftonbladet och Martin Aagård.

Richard Herrey skriver enligt samma artikel i en kommentar på Twitter: 

"Att journalist utan konsekvens offentligt kan förtala nån som i hela sitt liv o gärning respekterat människors lika värde är ….sorgligt."

Fler avsnitt
Fler videos