Gå direkt till textinnehållet

”Herrens befrielsearmé inte nedsänd av skaparen”

Regeringen börjar kalla IS för Daesh men medierna följer inte efter. TT Nyhetsbyrån håller fast vid IS, liksom Blank Spot Project som jämför logiken bakom språkbruket med att medierna kallar Herrens befrielsearmé i Uganda för just detta. UPPDATERAD.

Förra veckan bytte den svenska regeringen benämningen på Islamiska staten från IS till Daesh, en nedsättande arabisk förkortning av organisationens namn. Ett argument för bytet har varit att IS inte är en stat.

De flesta svenska medier, inklusive TT, fortsätter att använda IS som förkortning, efter en rekommendation från Mediespråksgruppen förra året. Huvudorsaken är att en förkortning av en svensk översättning är lättare att förstå för mediekonsumenter.

– Vi håller fast vid IS. I citat skriver vi naturligtvis det folk säger, så om Margot Wallström säger Daesh skriver vi Daesh och förklarar i texten att det är samma sak som IS, säger Mats Johansson, redaktionschef på TT Nyhetsbyrån.

Annons Annons

Public service-bolagens språkvård rekommenderar också IS i stället för Daesh.

– Det är publicisterna som bestämmer själva, vi lämnar bara rekommendationer. Det finns inget förbud mot att använda Daesh – det förekommer hos oss också i citat och intervjuer. I språkbruket är IS en vedertagen förkortning nu, och därför behöver man inte längre använda hela namnet. Om man vill använda ”Islamiska staten” kan man markera att det inte rör sig om en stat genom att använda epitet som ”terrororganisationen Islamiska staten”, säger Lena Cousins, språkvårdare på SR, SVT och UR.

Vad innebär det att regeringen nu börjar säga Daesh i stället för IS?
– För oss innebär det just nu inget annat än att begreppet förmodligen kommer att bli vanligare och det kan innebära att Daesh på sikt kan bli det som folk säger. I sådant fall kommer vi självklart också att rekommendera Daesh. Bruket styr och vi ska inte driva på i någon särskild riktning. Vi tar inte politisk ställning, utan för oss handlar det om rent språkliga överväganden.

Blank Spot Project har också beslutat att fortsätta att kalla gruppen för IS.

”Eftersom det med samma logik blir det svårt att kalla rebellgruppen ’Herrens befrielsearme’ (LRA) i Uganda vid sitt namn, när det troligtvis inte är just en armé nedsänd av skaparen. Irländska IRA var heller knappast någon armé”, skriver Martin Schibbye på Blank Spot Project.

Fler avsnitt
Fler videos