Gå direkt till textinnehållet

Henrik Frenkel: ”Johan Hakelius är inte rätt person”

Fokus styrelseordförande Henrik Frenkel avgår med omedelbar verkan i protest mot beslutet att tillsätta Johan Hakelius som ny chefredaktör för Fokus. ”Det finns många som har kompetensen som krävs för uppdraget. Johan Hakelius är inte en av dem”, säger Henrik Frenkel till Journalisten.

Det har kommit många reaktioner på beskedet att Johan Hakelius tillträder som chefredaktör för Fokus, vilket Journalisten berättade på torsdagseftermiddagen. Hakelius är på senare år mest känd som krönikör och debattör, men har en också bakgrund som chefredaktör för Finanstidningen.

En av de personer som inte gillade beslutet är tidskriften Fokus egen styrelseordförande Henrik Frenkel, som nu avgår med omedelbar verkan.

– Jag bedömer att Johan Hakelius inte är rätt person. Jag har meddelat detta flera gånger till ägarna, som ändå har valt att tillsätta honom. Därmed är det naturligt för mig att avgå som styrelseordförande. Det är viktigt för mig att poängtera att detta är en professionell konflikt, inte en personlig konflikt, säger Henrik Frenkel till Journalisten.

Annons Annons

Beslutet att tillsätta Johan Hakelius har alltså gjorts mot styrelseordförandens vilja, av ägarna med Viveca Ax:son Johnson i spetsen. Hon tillträder som ny styrelseordförande efter Henrik Frenkel.

Henrik Frenkel menar att Fokus står inför fyra stora utmaningar:

– För det första måste Fokus hitta sin unikhet när alla medier går mot fördjupning och analys, som har varit Fokus signum. Hur ska man spetsa detta i konkurrensen?

– För det andra måste Fokus ha en chefredaktör som har förmågan att leda och inspirera en kompetent, självständig, duktig och smart redaktion, utan att bli alltför klåfingrig. Journalisterna och journalistiken ska vara stjärnorna, inte chefredaktören.

– För det tredje måste Fokus hitta in på den digitala arenan. Det är en uppgift som alla tidskrifter måste arbeta med.

– Den fjärde och kanske den viktigaste utmaningen är att hitta Fokus framtida affärsmodell. Fokus vilar på tre ben: prenumerationsintäkter, annonsintäkter samt framför allt ägarnas bidrag. Fokus har gjort en total förlust om 100 miljoner kronor de senaste tio åren. Det gör Fokus till den största investeringen i en svensk tidskrift någonsin, i paritet med den hastigt insomnade Reportage, säger Henrik Frenkel.

– Svaren på dessa fyra utmaningar är inte Johan Hakelius. Han är en spännande krönikör och författare. Det fanns en tid när man kunde sätta ett affischnamn som chefredaktör och allt löste sig. Den tiden är förbi. För uppdraget krävs en djup mediekompetens. Det finns många som har den kompetensen. Johan Hakelius är inte en av dem. Det är min bedömning. Ägarna bedömer detta annorlunda.

Johan Hakelius är visserligen mest känd som krönikör och debattör men han har ju tidigare erfarenhet som chefredaktör på Finanstidningen och är dessutom en person som kan ge Fokus ett ansikte utåt, är det inte viktigt i konkurrensen med andra tidningar?

– En tidning säljer sig på sitt innehåll, inte på att sitta i TV-soffor.

Hade du någon annan favoritkandidat till posten?
– Det vill jag inte svara på. Jag hade en lång lista av kompetenta personer. Johan Hakelius fanns inte med på den.

Du har själv varit chefredaktör för Veckans Affärer och grundat tidningen Chef. Var du sugen på att bli chefredaktör på Fokus?
– Nej, det har inte varit aktuellt. Hade jag varit tio år yngre så hade jag kanske varit intresserad, säger Henrik Frenkel.

Fler avsnitt
Fler videos