Gå direkt till textinnehållet

HD tar inte upp ”järnrörsfilm”

SD- politikerna Kent Ekeroth får nöja sig med 4 200 kronor i skadestånd från Dagens Media. Högsta domstolen har beslutat att inte ta upp fallet.

Det var i november 2012 som Kent Ekeroth filmade då hans berusade partikamrater viftade med järnrör. Han äger därför upphovsrätten. Video och stillbilder från videon publicerades senare av tidningssajter. Efter publiceringarna krävde han ersättning samt skadestånd av flera medieföretag.

I ett mål mot Dagens Media tilldömdes han 4 200 kronor plus ersättning för advokatkostnader. I de 4 200 kronorna ingick bland annat ersättning för att hans namn inte fanns med som upphovsman vid publiceringen.

Kent Ekeroth överklagade domen till HD och krävde 8 000 kronor i skadestånd, i linje med det han ursprungligen yrkade i tingsrätten.

Annons Annons

Men HD har nu beslutat att inte ta upp ärendet eftersom man anser att det inte tillkommit något nytt som skulle påverka rättstillämpningen.

Förra veckan dömdes Göteborgs-Posten att betala 3 100 kronor till Kent Ekeroth för att tidningen publicerade bilder från den så kallade järnrörsfilmen utan att betala ersättning, som Journalisten tidigare skrivit om. Kent Ekeroth hade begärt 20 800 kronor för sex bilder, men tingsrätten kom fram till summan 3 100 kronor.

Sydsvenskan har tidigare betalat en ersättning på 3 000 kronor för att de publicerade Kent Ekeroths bilder.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos