Gå direkt till textinnehållet

HD stäms för artiklar om kolloidalt silver

Helsingborgs Dagblad stäms av Ion Silvers VD Anders Sultan för grovt förtal efter att tidningen publicerat ett antal artiklar om kolloidalt silver. Sultan yrkar skadestånd på 500 000 kronor. Han kräver också ersättning om 72 000 kronor för upphovsrättsbrott för en bildpublicering av en selfie.

Helsingborgs Dagblad har i en serie artiklar avslöjat hur tusentals människor lurats att köpa kolloidalt silver som botemedel mot bland annat cancer, reumatism och multipel skleros. Kolloidalt silver har inga egenskaper som kan bota några sjukdomar, utan är tvärtom skadligt att inta och är förbjudet som livsmedel i Sverige.

I artiklarna pekades Ion Silvers VD Anders Sultan ut som en lurendrejare och han stämmer nu tidningens utgivare Lars Dahmén för grovt förtal. I förtalsanmälan skriver Sultans ombud:

”Anders Sultan utmålas av tidningen Helsingborgs Dagblad som brottslig och klandervärd på en rad punkter utan att det ens föreligger ett polisärende. Den sakfråga det rör sig om är att Anders Sultan i egenskap av privatperson, uttalar sig helt privat, med en privat profil, i ett slutet diskussionsforum på Facebook där vuxna individer diskuterar hälsofrågor. Detta har utmålats som brottsligt och klandervärt, trots att det inte är det. Anders Sultan är utpekad med namn, ort och sin position i lon Silver AB, vilket utgör grovt förtal.”

Annons Annons

Anders Sultan kräver också ersättning om 72 000 kronor för upprepade publiceringar av en selfie som han tagit.

Fler avsnitt
Fler videos