Gå direkt till textinnehållet

HD: Redigerarna oroliga inför framtiden

På Helsingborgs Dagblad är redigerarna oroliga eftersom antalet redigerare enligt ledningens förslag ska minskas med hälften.

Ledningen förslag på nedskärningar på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad innebär att 75 färre journalisttjänster, som Journalisten tidigare berättat om. Det är framför allt antalet redigerartjänster som påverkas. Mer än hälften vill ledningen rationalisera bort.

– Redigerarna är naturligtvis oroliga, för de vet inte om de kommer att få behålla jobben. Jag förstår inte hur det ska gå att minska på antalet redigerare. Det är meningen att det ska var mallade sidor, men de är inte klara ännu, säger Hedvig Juhasz Toth, journalistklubbens ordförande på Helsingborgs Dagblad.

Hur många färre journalisttjänster det blir på Helsingborgs Dagblad är ännu inte klart. Likväl som på Sydsvenskan finns det inte så många kvar på redaktionen som är nära pensionsåldern, och de få som jobbar vill arbeta till 65.

Annons Annons

Helsingborgs Dagblad var den sista dagstidning där kulturchefen utsågs direkt av tidningsstyrelse. Detta ändras nu radikalt när kulturredaktionen och även ledarsidorna blir gemensamma för båda tidningarna.

– Helsingborgs Dagblad har under lång tid haft oberoende kultursidor och politisk redaktion. Så kommer det inte att bli i fortsättning. Kultur och opinion kommer nu under Bonniers paraply, säger Hedvig Juhasz Toth.

– Ledningen säger att läsarna inte kommer att se någon skillnad. Det kommer de definitivt att göra, inte minst på kultur- och opinionssidorna.

Läs här en intervju med Helsingborgs Dagblads kulturchef Gunnar Bergdahl.

 

Fler avsnitt
Fler videos