Gå direkt till textinnehållet

HD prövar inte hot mot GTs redaktion

Högsta domstolen kommer inte att pröva målet där en högerextremist fällts för olaga hot mot GTs redaktion. Tidningen överklagade till högsta instans efter att hovrätten lindrat mannens straff och friat honom från anklagelserna om brott mot medborgerlig frihet.

Som skäl att inte pröva målet anger Högsta domstolen att det krävs synnerliga skäl för att få prövningstillstånd och att domstolen kommit fram till att det inte finns sådana skäl.

Det var i januari 2014 som GTs redaktion hittade ett paket som innehöll en kniv och Koranen vid entrén. En högerextremist tog på sig ansvaret för att ha lämnat paketet, något som Journalisten tidigare skrivit om.

Mannen dömdes till fängelse i tingsrätten. Domstolen ansåg att han gjort sig skyldig till brott mot medborgerlig frihet, som innebär i att man med olaga tvång eller olaga hot försöker påverka den allmänna åsiktsbildningen och på så vis sätter yttrande-, församlings- eller föreningsfriheten i fara.

Annons Annons

En oenig hovrätt ändrade domen till villkorlig dom för olaga hot. Anledningen till att hovrätten kom fram till en annan slutsats är att brott mot medborgerlig frihet har haft praktisk användning få gånger under de senaste 50 år som lagen funnits och beskrivs förhållandevis kortfattat i juridiska dokument.

GT överklagade målet till Högsta domstolen, med en begäran om att mannen ska fällas för brott mot medborgerlig frihet.

Men HD valde att inte ta upp målet för prövning.

Fler avsnitt
Fler videos