Gå direkt till textinnehållet

HD kartlade våldshelgen med läsarnas hjälp

HD fick stark respons från läsarna när man efterlyste upplevelser från förra helgens fotbollsvåld i Helsingborg. – De här historierna hade vi svårligen kunnat få på ett annat sätt, säger reportern Peter Ferm.

Efter förra söndagens dödsmisshandel av en Djurgårdssupporter, och kaos och bråk i Helsingborg, efterlyste HD tidigt läsarnas upplevelser av det som hänt.

– Det fyllde nog något slags behov, för vi fick in väldigt mycket svar, och långa svar där folk lagt sig vinn om att berätta om vad de upplevt och vad de kände kring detta, säger Peter Ferm.

Han och kollegan Joakim Andersson såg till att HD.se ganska snabbt gjorde en interaktiv karta med läsarnas berättelser om enskilda händelser och upplevelser i staden.

Annons Annons

I lördags publicerade HD ett längre reportage som till stor del byggde på insamlat material från läsarna, kompletterat med intervjuer.

– Vi försökte ge den mest fullständiga bilden av vad som hände i söndags. Direkt efter händelsen efterfrågade många hela bilden – det fanns så mycket mer att berätta om än dödsfallet. Det var mer våld och en väldigt hotfull stämning på många håll. Många människor som inte har med händelsen alls att göra har hört av sig, som blivit överraskade över att våldet dök upp plötsligt en söndagseftermiddag.

– Folk verkar ha uppskattat att vi breddat historien. 

HD har också startat namninsamlingen ”Vår stad HBG”, för att ge en arena åt dem som vill protestera mot fotbollsvåldet, som staden är välbekant med sedan tidigare men som denna gång "gick helt överstyr", konstaterar Peter Ferm.

Fler avsnitt
Fler videos