Gå direkt till textinnehållet

HD dömer GP-journalister för brott mot tystnadsplikten

Högsta domstolen fäller tre journalister på Göteborgs-Posten för brott mot tystnadsplikten enligt tryckfrihetsförordningen.

Både tingsrätt och hovrätt friade fotografen, reportern och nattchefen på Göteborgs-Posten. I Högsta domstolen fälls dock de tre åtalade för brott mot tystnadsplikt enligt tryckfrihetsförordningen. Straffet blir dagsböter. Den våldtagna kvinna vars identitet röjdes i artikeln i Göteborgs-Posten tilldöms 20 000 kronor i skadestånd.

Kvinnan framträdde under fingerat namn i intervjun som publicerades 2012, som Journalisten tidigare skrivit om. Men på en bild syntes delar av hennes ansikte, vilket gjorde att hon kunde identifieras. HD skriver i domen att även om kvinnan fått se bilderna i kamerans display innebär det inte att hon samtyckt till att hennes identitet skulle avslöjas.

Enligt domen borde de tre journalisterna ha insett risken för att kvinnan skulle gå att känna igen. De döms därför till dagsböter och måste utöver skadeståndet även betala rättegångskostnaderna, enligt TT.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos