Gå direkt till textinnehållet

HD-dom om nätkommentarer

Ansvariga utgivare för sajter med omodererade kommentarer är inte ansvariga för påhopp och förtal som skrivs av utomstående på kommentarsfält, slår Högsta domstolen, HD, fast.

Rättsläget har varit oklart. Tingsrätt och hovrätt har kommit fram till olika slutsatser i ett fall där en person pekats ut som nazist i en ideell förenings blogg. Enligt tingsrätten var bloggen grundlagsskyddad, enligt hovrätten inte.

HD har nu beslutat att kommentarerna ska betraktas som en egen databas där den enskilde skribenten är ansvarig för inlägget.

HD hade att ta ställning till om en webbplats kunde förlora grundlagsskydd om webbplatsen har omodererade kommentarer, vilket Göta hovrätt kommit fram till i målet om personen som anklagats för att vara nazist.

Annons Annons

”HD vänder på det resonemanget i sitt beslut och ser de omodererade kommentarerna som en egen databas. Man delar upp webbplatsen i en del som den ansvarige utgivaren står för och en del där var och en får ansvara för sina kommentarer”, säger Kerstin Calissendorff, justitieråd på HD, till TT.

Fler avsnitt
Fler videos