Gå direkt till textinnehållet

Hård kritik mot sänkt bildarvode

Expressen sänker arvodena för frilansfotografer med cirka 400 kronor i timmen, efter att de jobbat sex timmar. Även heldagsersättningar minskar. Det här skapar kritik från en rad håll, bland annat menar stjärnfotografen Pieter ten Hoopen att tidningens bildjournalistik saknar ambitioner.

I förra veckan stod det klart att Expressen sänker sina arvoden för frilansfotografer. Ett besked som kommer bara månader efter att tidningen beslutat att skrota hela sin nuvarande bildavdelning.

I det nya avtalet står det bland annat att man sänker arvodet efter sex timmars arbete, från 878 kronor i timmen till 500 kronor. Arvodet för en heldag på åtta timmar sänks också, från BLFs rekommendation på 5 704 kronor, till 5 338 kronor.

Kritiken mot Expressen har inte låtit vänta på sig. I en artikel på Journalisten.se förra veckan ifrågasatte Pressfotografernas klubb om tidningen tänkt på att en frilansfotograf har kamerautrustning för flera hundra tusen kronor de själva står för. BLF, Bildleverantörernas före­ning, är också tveksamma till att Expressen – som gjort en miljard i vinst på bara tio år – nu ska betala sämre arvoden. Även Frilans Riks är upprört över det nya avtalet.

– Det här är såklart inte bra, vad jag förstår så handlar det om att försöka utnyttja att det finns fotografer på marknaden som är mycket billigare. Kvalitén på bild­journalistiken kommer att bli lidande, säger Rickard Jakbo, ordförande i Frilans Riks.

Karolina Westerdahl är nytillträdd bildchef på Expressen. Hon medger att det finns en risk för sämre kvalitet, men att det också blir deras jobb nu att guida och arbetsleda fotograferna bättre.

– Det här är precis som med allt annat, när man skär ned kan det såklart bli sämre kvalité på produkten. Men vi ska fortfarande skicka ut duktiga fotografer, säger Karolina Westerdahl.

BLFs kritik att fotograferna utnyttjas håller hon inte med om.

– Detta handlar inte om dumpa priserna, utan att få ned marginalerna för att vi ska kunna skicka ut fotografer i lika stor utsträckning som tidigare. Redaktionen har redan fått ta en sparsmäll och det här är efterföljden, säger hon.

Även den tidigare Expressen-medarbetaren och internationellt prisbelönte frilansfotografen Pieter ten Hoopen är kritisk. Både till det nya avtalet och tidningens hela omorganisation av bildavdelningen. Att man gör paketlösningar med profilerade frilansar kring större jobb, tycker han inte är konstigt.

Pieter ten Hoopen menar att det är i de vanliga arbetspassen på en kvällstidning som det finns väldigt många tidskrävande fotojobb. Att vänta i bilar på en kändis, politiker eller kriminell för att ta ett exempel.

– De vanliga passen kan vara väldigt långa och det är åt helskotta att de drar ned på det. Den gamla sanningen att Expressen lyfter fram foto och bild blir bara pinsam nu. Det finns inget bildtänk alls på tidningen, de har duktigt folk och duktiga fotografer, men saknar ambitioner. Det är tydligt vilken väg man har gått under det senaste året med sitt foto, säger Pieter ten Hoopen.

Karolina Westerdahl vill inte kommentera om tidningens frilansar motsätter sig det nya avtalet eller om någon ska sluta.

– Det är klart vi har diskussioner, men vad som sägs i interna möten mellan oss kommenterar jag inte. Så vitt jag vet är det ingen fotograf som vill sluta, säger hon.

Fler avsnitt
Fler videos