Gå direkt till textinnehållet

Här badar SVTs reporter i isvak

När han rapporterade från SM i Vinstersim i Skellefteå förra året lovade han i ett svagt ögonblick att han också vågade bada. Det fick SVTs reporter Robert Tedestedt, 62, äta upp detta år. I direktsändning klev han i går rakt ned i isvaken.

Han fick sitt första jobb som sportreporter för 43 år sedan men frågan är om han varit närmare någon sport än så här någon gång? Mitt i direktsändningen av SVTs Västerbottensnytt från SM i Vintersim klev nämligen Robert i går rätt ned i isvaken. Endast iklädd björnmössa, sneakers, små shorts och en t-shirt.

Det här kan man kalla för undersökande journalistik?

– Ja det tycker jag. Man tar reda på vad det verkligen är frågan om. Men jag gick inte ”till botten” med problemet som tur var, säger Robert Tedestedt och skrattar.

Annons Annons

Det såg kallt ut?

– Det är ju fruktansvärt kallt, så man kan fråga sig varför vinterbadar man? Det är en fråga jag egentligen ställt mig under mina 43 år som journalist. Första gången jag träffade en vinterbadare var nog 35 år sedan, en äldre herre som försäkrade mig att det var skönt på riktigt. Det är svårt att tro på sådana utsagor men på senare tid har jag testat lite ute i stugan.

Så vad är fördelarna?

– De som är ivriga vinterbadare säger att man belönas med en adrenalinkick i vattnet. När man väl kommer upp och får på sig torrt så infinner sig även ett annat välbehag. Jag kan hålla med om allt det. Det enda problemet är att få igång andningen väl nere i vattnet. Jag försökte säga det till studion, att de inte skulle intervjua mig när jag var nere i vattnet, men det gjorde de ändå de jävlarna, säger Robert.

Vad sa skyddsombudet på SVT om det här?

– De var aldrig inkopplade. Arrangörerna fanns dock med i bakgrunden och sa åt mig att släpp inte taget om stegen för det är strömt i vattnet. Hemska tanke om man dragits med strömmen och under den andra isvakskanten. Innan tävlingen har de nu gjort upp med kraftverket att de inte släpps så mycket vatten sd det inte ska bli så strömt. Det har varit mycket delningar på Facebook och glada tillrop i mobilen, det är lite kul.

Ja, det är ofta de här jobben som får uppmärksamhet. Inte när du gjort en tung granskning antar jag?

– Haha, ja verkligen. De stora insatserna belönas ibland med en gäspning men är det spektakulärt så blir det klick. I går skulle jag även täcka två rättegångar, vilket egentligen var mitt fokus. De inslagen har väl inte delats lika mycket. En handlade om en dödskjutning i Västerbotten i samband med älgjakten och den andra var processen mot gruvbolaget Boliden och blyoffren i Chile där 820 chilenare blivit giftskadade efter utsläpp. Så det här inslaget gjorde vi snabbt, på en och en halv timme. Jag ville fort göra bort detta så jag kunde återgå till det andra.

Kommer du göra om det?

– Jag kommer göra om det. Men då blir det bastu efteråt det fanns det inte nu. Bara handduk och på med kläderna.

Se hela inslaget på SVT.

Fakta: Robert Tedestedt

Ålder: 62 år
Bor: Burträsk, utanför Skellefteå
Jobbat sedan: Blev frilans åt sporten på Norran i Skellefteå 1967. Vidare till Folkbladet i Västerbotten, senare reporter på SR och sedan år 2000 reporter på SVT.

Fler avsnitt
Fler videos