Gå direkt till textinnehållet

Hanna Stjärne: SVT ska vara fri från politiska intressen

Hanna Stjärne ny VD på SVT Det är viktigt att SVT står fri från kommersiella och politiska intressen. Det säger Hanna Stjärne, tillträdande VD för SVT.

Varför tackade du ja till jobbet som VD för Sveriges Television?
– SVT är Sveriges viktigaste företag och public service roll kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Det finns ett stort behov av en samlad arena där olika åsikter möts och bryts mot varandra och där har public service en viktig roll att fylla, säger Hanna Stjärne.

Vad har SVT för utmaningar i framtiden?
– Mediebranschen går igenom stora utmaningar, även SVT. I grunden är det ett välskött företag. Jag vill att SVT även i fortsättningen är alerta i samhällsdebatten och har en bred genre i utbudet, från underhållning till drama.

Du kommer från tidningsvärlden. Vad tar du med dig för erfarenheter från UNT till SVT?
– Jag har lång erfarenhet som VD för ett kommersiellt företag. Jag tar med mig erfarenheten av att leda ett kommersiellt företag och de utmaningar som dagspressen just nu går igenom.

Annons Annons

Vad föredrar du? TV-avgift eller skatt?
– Det viktigaste är att finansieringen är helt fri från kommersiella och politiska intressen. TV-licensen har fungerat bra, men det är en fråga jag måste sätta mig in i då jag tillträder.

När tillträder du?
– Jag har sex månaders uppsägningstid på UNT. Rekryteringsprocessen för min efterträdare har inletts. Jag räknar med att tillträda någon gång de kommande sex månaderna.

På SVT finns det många olika anställningsformer som lett till otrygghet. Har du funderat på vad man ska göra åt det?
– Det är en fråga jag måste sätta mig in i innan jag svarar.

Har du fått några goda råd av Eva Hamilton?
– Det har varit en hektisk dag. Vi träffades kort och kramade om varandra.

Fler avsnitt
Fler videos