Gå direkt till textinnehållet

Hanna fick sin identitet kapad

Journalisten Hanna Dockson (bilden) har fått sitt namn och bild kapad på en dejtingsajt. Nu får hon sexistiska mejl, även till sin jobbadress.

För några dagar sedan upptäckte Hanna Dockson att den bild hon hade på Linkedin laddats upp på dejtingsajten Talk4fun. Nu får hon obehagliga mejl till jobbadressen från män som säger att de vill ligga med henne och män försöker komma i kontakt med henne via mobilsamtal och sms. De säger ”Du är söt och jag vill gärna ligga med dig”. 

– Det är obehagligt, jag är orolig för att någon ska stå utanför redaktionen eller mitt hem och vänta på mig. Jag är rädd och känner mig begränsad, fångad i mitt hem och fångad i min egen kropp. Jag kan ju inte bara byta ut mitt ansikte och hudfärg. Jag ser ju ut så här, men jag beter mig inte på det viset som någon vill få det att se ut, säger Hanna Dockson.

Hon har varit i kontakt med dejtingsajten som har lovat att ta bort bilderna på henne, men det sker inte skyndsamt trots att varje sekund är dyrbar och faktiskt kan leda till en direkt farlig situation för hennes liv.

 – Även om bilderna plockas bort har skadan redan skett. Framförallt vet jag inte vilka andra dejtingsajter som mina bilder och hela mitt namn cirkulerar på. Jag är säkert inte ensam om att råka ut för detta, men det är ren ondska att göra så här mot en annan människa. Det känns som att hela min värld plötsligt har förändrats. 

Hon har även polisanmält händelsen som uppmanat henne och gå ut och förklara att uppgifterna på sajten är en bluff.

– Jag blir främst arg för att någon tar sig friheten att försöka förstöra mitt varumärke som journalist. Alla som känner mig vet att jag inte formulerar mig på det viset som personen som utger sig för att vara jag gör. Jag skulle aldrig bestämma träff med en person jag inte känner eller aldrig har träffat förut. Det är därför jag blir så förbannad när mitt namn nu förknippas med den dejtingsajten. Jag är tacksam över att ha en chef som backar mig när det känns som att hela min värld rasar. Jag vill inte skuldbelägga mig själv för att ha lagt ut min bild på Linkedin, men jag gör det i alla fall, säger Hanna Dockson.

 

Fler videos
Fler avsnitt