Gå direkt till textinnehållet

Hamrud ska kartlägga hatet mot homosexuella

Frilansjournalisten Annika Hamrud har fått ett arbetsstipendium på 100 000 kronor från Stiftelsen Natur & Kultur. Hon ska kartlägga och beskriva det nätverk av homofoba väckelsepredikanter från USA som sprider sitt hat mot homosexuella i Uganda, Ryssland och Ukraina.

Ska du åka till Uganda?
– Det ska jag göra och även vidare till USA för att följa varifrån influenserna kommer ifrån. Evangelistiska predikanter har rest till Uganda, men även till Ryssland och Ukraina, och sprider ett messianskt budskap att Messias kommer tillbaka om man lyckas bekämpa djävulen, som de anser homosexualitet är. De vill hitta en syndabock att skylla på.

Hur kom du på idén att bevaka hatet mot homosexuella?
– Det är en del av den journalistik jag sysslar med, olika typer av intolerans. Jag har skrivit om nationalism och på senare tid följt Sverigedemokraterna.

Tror du att dessa predikanter i Uganda kommer att vilja ställa upp på intervjuer?
– Det återstår att se, det kommer inte att bli helt lätt.

Annons Annons

Ska det en bok?
– Det är förhoppningen.

Den klassiska frågan. Hur känns det att få 100 000 kronor?
– Jag tappade talförmågan när Björn Linnell från Natur och Kultur ringde upp och berättade att jag fått ett arbetsstipendium. När man kämpar på som frilans känns det otroligt att det bara dyker upp pengar, som dessutom det inte dras någon skatt ifrån.

Fotnot: Annika Hamrud skriver krönikor på Journalisten.se.

Fler avsnitt
Fler videos