Gå direkt till textinnehållet

Hallpressen valde bort bemanningsavtalet

Bemanningsupproret I Hallpressens bemanningsföretag går alla på det mer förmånliga dagspressavtalet i stället för på bemanningsavtalet. Lars Alkner som är chef för den redaktionella verksamheten uppmanar andra medieföretag att fundera över varför man väljer bemanningsavtalet.

Den 1 oktober tillsvidareanställdes sex journalister på heltid i Hallpressens bemanningsföretag Hallpressens Vikariepool. Men företaget valde att låta bemannarna gå på dagspressavtalet i stället för på bemanningsavtalet.

Journalistklubben hade naturligtvis inga invändningar.

– För oss var det självklart. Dagspressavtalet är bättre för medlemmarna, säger Peter Lindström, ledamot i klubbstyrelsen på Jönköpings-Posten.

Annons Annons

Lars Alkner, chef för den redaktionella verksamheten i Hallpressen, berättar att det inte var särskilt svårt att sortera bort bemanningsavtalet till förmån för dagspressavtalet.

– Vi hade ibland svårigheter med att hitta vikarier, vi hade också utlasningsproblematik och en del som stack till Stockholm och andra städer när de inte kunde få garantier. Vi behövde säkra vikarietillförseln och därför startades Hallpressens Vikariepool som ett eget bolag, säger Lars Alkner.

– Vi tittade förstås på hur de hade gjort på andra medieföretag, Mittmedia Kompetens till exempel, där de använder bemanningsavtalet. Men vi kom fram till att dagspressavtalet var bättre.

Varför då?
– För oss är det helt naturligt att alla ska ha samma villkor. Det är visserligen dyrare eftersom dagspressavtalet innehåller fler förmåner, som särskilda kompdagar och röddagskomp och en extra semestervecka när man fyllt 40, men det kändes helt fel att ha journalister på olika avtal. Vi vill behandla vikarierna schysst.

Det finns en skillnad för de som är fast anställda i Vikariepoolen – de kan behöva resa mellan olika orter där vikariaten uppstår.

– Än så länge har det inte varit så stora problem, och jag tror inte att det kommer att bli några framöver heller, säger Lars Alkner.

Vad händer om det inte finns några vikariat de ska fylla?
– Då får de jobba med specialsatsningar, som till exempel bilagor. Alla jobbar heltid och får heltidslön enligt dagspressavtalet. Så vitt jag kan se finns det inte heller några löneskillnader mellan dem och andra av våra journalister med motsvarande erfarenhet.

Vad säger du om bemanningsupproret som pågår nu?
– Jag kan förstå känslan som bemanningsanställda kan få att inte vara en del av gänget, och att inte ha samma villkor.

Har du något råd till andra mediechefer?
– Fundera på varför man har bemanningsanställda och varför man låter dem gå på ett annat avtal. Vad vinner man på det? Vad förlorar man? Jag är för dåligt insatt i de andra medieföretagen för att säga att det är så här man ska göra, men jag tycker att man kan fundera på saken, säger Lars Alkner.

Fler avsnitt
Fler videos