Gå direkt till textinnehållet

Hallandspostens intervju med nazist rev upp storm

Hallandsposten publicerade i onsdags en intervju med en ung nazist från Nordiska motståndsrörelsen. På sajten saknade artikeln information om vilka motståndsrörelsen är och vad de står för, men efter tuff kritik har nu tidningen kopplat ihop den med en annan artikel där Stiftelsen Expo noggrant beskriver rörelsen.

Det var i onsdags som Hallandsposten publicerade en artikel om en ung nazist som lämnat SDU och engagerat sig i Nordiska Motståndsrörelsen. Artikeln saknade i stort kritiska frågor och behandlade i stället den unga mannens syn på ras, invandring och samhället. I brödtexten fanns dock en länk till en annan artikel där Stiftelsen Expo beskrev rörelsen.

Kritiken lät inte vänta på sig. Bland annat skrev Dagens Nyheters redaktionschef Martin Jönsson ”Jag skäms över min gamla tidning” på Facebook och Hallandspostens chefredaktör Viveka Hedbjörk berättade om en kritikstorm som ”rivit upp en våldsam diskussion direkt till redaktionen i telefon och på mejl, men också i sociala medier” i en krönika på den egna sajten.

”Den vanligaste reaktionen är att HP inte alls borde ha gett utrymme åt intervjun, och om vi gjorde det borde vi ifrågasatt hans åsikter med tuffare frågor. En vanlig synpunkt är att vi normaliserar nazism och släpper in den i finrummet”, skriver Viveka Hedbjörk.

Annons Annons

I en intervju med Medievärlden är chefredaktören självkritisk.

”Problemet i den här publiceringen är konflikten mellan papper och webb. När man jobbar med papper försöker man bryta upp materialet så mycket som möjligt. I papperstidningen hamnar sedan artiklarna tydligt bredvid varandra, ofta på samma uppslag. Och avsikten är då att balansera de olika texterna”, berättar hon för Medievärlden.

Fler avsnitt
Fler videos