Gå direkt till textinnehållet

Hall Media tar fram handlingsplan för lönerna

Efter löneupproret på Hall Media i våras kommer ledningen att ta fram en handlingsplan för att få upp lönerna för journalisterna. ”Det är ett problem om vi uppfattas som en oattraktiv arbetsgivare”, säger Herman Nikolic (bilden), redaktionell chef på Hall Media.

I maj protesterade både journalistklubben och enskilda anställda mot de låga lönenivåerna på Hall Media. I slutet av oktober ska en ny lönehandlingsplan presenteras.

– Vi kom överens med journalistklubben under lönerevisionen i våras att ta fram en handlingsplan där vi bättre beskriver hur vi jobbar med de här frågorna de kommande åren, säger Herman Nikolic, redaktionell chef på Hall Media.

– Våra löner har traditionellt legat lågt, i botten när man jämför med andra medieföretag. Det är ett problem om vi uppfattas som en oattraktiv arbetsgivare. Vi vill vara Sveriges bästa lokala medieföretag, och då måste lönerna bättre återspegla vår ambition. Målet är att lämna bottenregionen och vi har de senaste åren skjutit till mycket pengar utöver det centrala avtalet, säger Herman Nikolic.

Annons Annons

Journalistklubbens ordförande Joel Jonsson är hoppfull:

– Jag har jobbat i sju år på Jönköpings-Posten och när jag tittar på vad mina äldre kollegor tjänar blir jag mörkrädd. Jag älskar att jobba som journalist i Jönköping, men jag undrar om det finns en framtid för mig här när man ser lönenivåerna för journalister som har jobbat i 15 år. Det finns många yngre kollegor som tänker likadant, säger Joel Jonsson.

– Jag tror att ledningen har sett samma sak. För att kunna locka och behålla duktiga journalister behövs en handlingsplan för att få upp lönerna ordentligt.

Hall Media har de senaste åren skjutit till pengar utanför lönepotten för att få upp nivåerna. 2016 blev löneökningen 4,5 procent, i stället för 2,2 som det centrala avtalet stadgade. 2017 blev det 3,5 procent i stället för 2,0 och i våras 2,3 procent i stället för 1,8 procent.

Men det har inte varit tillräckligt, anser Joel Jonsson. Eftersom lönerna är låga är potten också liten. Tillskottet utanför potten har bara förhindrat att journalistlönerna på Hall Media halkat efter ytterligare jämfört med journalistlönerna på andra svenska mediehus.

Snittlönen bland journalistklubbens medlemmar inklusive mellanchefer efter den senaste lönerevisionen är 29 240 kronor i månaden. Det är 10 000 kronor lägre än snittet för en journalist i Stockholm.

– En duktig journalist som jobbat här i 15 år kan ha en lön på 28 000 kronor i månaden. Det är inte rimligt. Man måste bättre värdesätta den erfarenhet, lokalkännedom och det kontaktnät som den journalisten har skaffat sig, säger Joel Jonsson.

– I stället belönas ungdomlig entusiasm. När sedan en ung journalist söker sig till andra arbetsgivare, vilket egentligen är rätt naturligt, då tar den med sig pengarna som satsats både inom och utanför potten, säger Joel Jonsson.

Fler avsnitt
Fler videos