Gå direkt till textinnehållet

”Hade velat stanna i Vårberg”

SRs Konflikt flyttar hem till Radiohuset efter ett drygt år i Vårberg. – Det har varit jättegivande. Vi hade velat stanna, säger programledaren Ivar Ekman.  

Konflikts redaktion har sedan vårvintern 2014 arbetat från Stockholmsförorten Vårberg. Satsningen finansierades av valbevakningspengar och har hela tiden varit tidsbegränsad, men redaktionen har hoppats att den ska permanentas.

Programledaren Ivar Ekman menar att flytten har varit "jättegivande".

– Det spännande är att Konflikt är ett utrikesprogram på många sätt. Vi åkte inte till Vårberg för att berätta om förorten, det finns det andra initiativ som gör, utan för att det finns kompetens och berättelser om världen tillgängliga där. Det har gett oss möjlighet att berätta om världen genom Sverige.

Annons Annons

Efter en lite trevande start har satsningen verkligen burit frukt framför allt det senaste halvåret, säger Ivar Ekman.

– Det tog ett tag att finna sig tillrätta och hitta kontakter. Och att få människor att förstå att det vi är intresserade av är vad som händer i Irak och andra länder.

– Vi hade velat stanna i Vårberg.

Klas Wolf-Watz, tf publiceringschef på Ekot som Konflikt är en del av, är glad över att programmet har arbetat i Vårberg och tycker att redaktionen gjort ett bra jobb. Men att permanenta satsningen är inte aktuellt, säger han.

– Vi behöver kunna vara mobila på Ekot, och vara på flera olika ställen. Det är bra om många reportrar kan vara ute mycket. Det är också bra om vi är på många ställen, inte bara i Vårberg.

Men går det att skapa de djupare kontakterna med enstaka nedslag på olika platser?

– Nej, på det sättet har det varit av värde att vara på ett ställe för Konflikt. Men i grund och botten tror jag snarare det vi ska fokusera på att alla reportrar ska vara ute mycket, än att flytta en grupp till ett ställe en period.

Fler avsnitt
Fler videos