Gå direkt till textinnehållet

”Hackday ska få alla att tänka digitalt”

I dag presenterades resultatet från DNs och DIs "hackday" som hölls igår, där 20 team tog fram nya digitala lösningar. - I princip allt som kom upp kommer vi att göra, så hög kvalitet höll koncepten, säger webbchefen Anna Åberg.

Det var andra gången DN arrangerade en hackday. Innovationsdagen, som bjuder in deltagare från hela företaget (redaktion, utveckling, läsarintäkter, osv.), hölls igår tillsammans med DI, som DN delar utvecklingsorganisation med.

Målen med hackday är flera, säger DNs webbchef och redaktionella utvecklingschef Anna Åberg:

– Att få ihop företaget, att få alla att tänka digitalt, att få igång inspiration. Att de som har idéer får frikopplas från det dagliga arbetet och bara köra intensivt i en dag. Det blir som en kickoff, men där vi också får fram idéer vi kan använda. Det finns extremt mycket idéer och inspirationskraft inom företaget.

Annons Annons

– En reporter kanske har en idé men som man inte vet kan genomföra, men om man får sätta sig med två utvecklare och en designer så kan resultatet bli nästan färdigt!

Vad kan idéerna konkret handla om?

– Det var dycket om visualisering av data på olika sätt, som en hjälp till reportrar och redaktörer. Till exempel när det gäller vad som trendar på andra ställen på internet, eller läsarbeteenden. Mycket kring läsardebatt och interaktion.Och flera grupper hade använt vårt digitaliserade arkivmaterial och gjort helt fantastiska digitala produkter. Bland annat ett roligt spel, som kommer lanserar ganska snart hoppas jag.

– I princip allt som kom upp kommer vi att göra, så hög kvalitet höll koncepten. Men det varierar hur färdiga de är. Några är i princip färdiga att sjösätta före midsommar!

Vilka fick vara med igår?

– Vi hade bjudit in deltagare och försökte få en bra mix mellan kvinnor och män, åldrar och funktioner på företaget. Vi har bara börjat. Andra får vara med i nästa hackday. Det blir minst en till i år.

SVTs tidning Vi på TV skriver i dag att 44 utvecklare från de nordiska public service-bolagen kommer att samlas i Stockholm 28-29 maj för att vid "Nordic Hack Day" utveckla nya digitala lösningar.

Fler avsnitt
Fler videos