Gå direkt till textinnehållet

Gustafsdotter oroad av anmälan mot SvD

Försvarsmakten har polisanmält Svenska Dagbladets avslöjande om rysk militärs övningar utanför svenskt territorium i påskhelgen. En oroväckande signal, varnar Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter.    

Justitiekanslern ska nu avgöra om tryckfrihetsbrott begicks i och med en publicering i Svenska Dagbladet och om en förundersökning ska inledas.

SvD själv skriver att någon brottsrubricering inte finns men att två brott skulle kunna komma ifråga: dels om någon publicering innebär tryckfrihetsbrott, dels om någon anställd inom Försvarsmakten brutit mot tystnadsplikten genom att lämna ut sekretessbelagda uppgifter.

”Jag utgår från att Justitiekanslern nu kommer fram till en helt annan slutsats. Den enda rimliga beslut som JK nu kan fatta är att inte inleda någon förundersökning om tryckfrihetsbrott mot Svenska Dagbladet”, säger SvDs redaktionschef och stf ansvarige utgivare Ola Billger till den egna tidningen.

Annons Annons

"Vi har knappast åsamkat rikets försvar några skador. Jag hoppas att ärendet läggs ned och det snabbt", säger Billger.

Så sent som i april lade JK ned utredningen om misstänkt sekretessbrott på Försvarets forskningsinstitut i samband med Ekots Saudiavslöjande, sedan det inte gått att få klarhet i vem eller vilka som läckt hemligstämplade handlingar till Ekot.

Organisationen Utgivarnas VD, mediejuristen Jeanette Gustafsdotter, säger till Journalisten att Försvarsmaktens anmälan är en oroande signal värd att tas på allvar.

– Det verkar som att svenska myndigheter snävar åt gränserna för vad som ska kunna publiceras och inte. Det är en utveckling som är oroväckande. Vi ska ha en långtgående pressfrihet i Sverige och vara stolta över den. Det här är det andra exemplet på kort tid där en myndighet går vidare eller försöker gå vidare när det gäller något som publicerats. Det är viktigt att vi som försvarar de publicistiska värdena bevakar det här, säger Jeanette Gustafsdotter.

Fler avsnitt
Fler videos