Gå direkt till textinnehållet

Guldspadarna återfunna

Helgens Grävseminarium i Jönköping lockar lika många som förra årets Gräv i Umeå, ungefär 650 personer. Ett tag var Guldspadarna på vift, men de har nu återfunnits. (KORRIGERAD)

Det uppstod lite panik i Jönköping efter att Guldspadarna under ett dygn var försvunna, men de har nu återfunnits och kommer att delas ut till de journalister som, enligt Föreningen Grävande journalisters stadgar, ”genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till.”

Hittills har 630 journalister anmält sig till Grävseminariet i Jönköping nu i helgen. Fortfarande kommer det in anmälningar och Grävgeneralen Kinna Svensson räknar med att det blir lika många deltagare som vid förra årets gräv i Umeå som hade ungefär 650 deltagare.

Det är betydlig färre än då Grävseminarierna hållits i Göteborg och Malmö, de lockade runt 800 deltagare.

– Jag hade hoppats på fler. Det kan bero på alla dessa sparpaket inom medier under året, så egentligen kanske vi ska var glada att det blir runt 650 deltagare. Jag trodde att det skulle komma fler eftersom Jönköping ligger väldigt lägligt mitt i södra Sverige och det är lätt att ta sig hit, säger Kinna Svensson.

Är du nöjd med programmet?
– Jag är nöjd. Det svåraste har varit att sätta ihop programmet så att inte vissa föreläsningar krockar med varandra.

Vilka föreläsningar ser du fram emot?
– Det ska bli spännande att höra på de nominerades föreläsningar. Josephine Freje föreläsning om att wallraffa i sociala medier är jättebra och  uppskattat. Erik Palms och Kristina Lindströms granskning av bolag inom vård, skola och omsorg kommer att bli intressant. Sedan ska det bli roligt att lyssna på diskussionen på lördagseftermiddagen om varför så få kvinnor tilldelas Guldspadar.

Fler videos
Fler avsnitt