Gå direkt till textinnehållet

Gui Minhai fången i ett år

I dag har den svenska förläggaren och publicisten Gui Minhai suttit frihetsberövad i Kina i ett år.

För ett år sedan fördes Gui Minhai bort från sin semesterlägenhet i Pattaya, Thailand. Han och fem andra bokhandlare bosatta i Hongkong, som ger ut skrifter kritiska mot den kinesiska regimen, fördes till Kina där de fängslades. Gui Minhai är den enda av dem som fortfarande sitter i förvar, utan rättshjälp eller tillgång till konsulärt stöd.

Som Journalisten skrev förra veckan har ett nytt nätverk bildats till stöd för Gui Minhais frigivande. De organisationer som är med i nätverket är Amnesty International Svenska sektionen, Civil Rights Defenders, Human Rights Watch, Freedom to Publish Committee vid International Publishers’ Association Svenska Förläggarföreningen och Svenska PEN.

Gun Minhais dotter Angela Gui har med hjälp av nätverket startat en ny hemsida med information om Gun Minhai, där det också kommer att vara möjligt att skänka pengar till stöd för arbetet för hans frigivande.

Annons Annons

”Jag är student och behöver all hjälp jag kan få. Jag är glad och tacksam över att det här nätverket har bildats. Vi kommer framför allt att utbyta information och idéer om vad som kan göras för att få min pappa fri”, sade Angela Gui i ett pressmeddelande om nätverket.

Fler avsnitt
Fler videos