Gå direkt till textinnehållet

Gröna timmar ska öka kreativiteten

Efter alla neddragningar på HD och Sydsvenskan kom ett förslag som härstammar från IT-världen. Ge medarbetarna så kallade ”gröna timmar”, där de under 24 arbetstimmar får fortbilda sig i nästan vad som helst under betald arbetstid.

Till och med för en halvrutinerad medieslav som undertecknad är det första gången jag hör talas om ett liknade grepp. Ska man få göra vad man vill (nästan) under betald arbetstid?
Det måste ligga en hund begraven här.

Så jag ringer Jan Samuelsson, ordförande för Sydsvenskans journalistklubb.
– Det var Anna Carling, tidigare medlem i styrelsen vars man jobbade i IT världen. De hade tid varje fredagseftermiddag då personalen fick göra vad de ville, blogga eller fortbilda sig. Hon tänkte att vi journalister behöver något liknande, något positivt att se fram mot när det dras ned så mycket, säger Jan Samuelsson.

På Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan har en tredjedel av arbetsstyrkan försvunnit på kort tid. I samband med att ledningen nu ville dra ned på ledigheten dag före tidningsfri dag så kom man med förslaget att införa Carlings gamla idé om gröna timmar som kompensation.
– Tidigare jobbade vi lite olika, vi hade exempelvis halva utbildningsdagar på Kristi himmelsfärd och allhelgona som nu blir hela arbetsdagar. Summan är att vi får två arbetsdagar extra, men det kompenseras med att vi får tre hela arbetsdagar med gröna timmar, säger Jan Samuelsson.
Så vad kan man då göra av sina gröna timmar på HD och Sydsvenskan? Här sätter nästan bara fantasin gränser. Så länge det går att koppla till fortbildning på något sätt. Det kan vara att skriva ett kapitel på en bok, gå på föreläsningar, digitala experiment eller annat.
– Jag tycker det är jätteroligt att de kom med det här förslaget och nu är det upp till oss medarbetare att komma med smarta och kreativa förslag. Det ska finnas någon bäring på jobbet, man kanske inte kan gå på en drejkurs. Men allt är väldigt fritt formulerat, så det ska bli spännande att se vad alla hittar på.
Vad säger dina klubbmedlemmar?
– Jag har inte fått så många reaktioner än, det här kom precis innan påsk. De få gånger vi pratat om det är man positiv. Det är inte så vanligt att man får tre dagar att göra något så här kravlöst. Men det behövs nog lite tid att fatta vad det här är.
Vad ska du göra med dina gröna timmar?
– Haha, har faktiskt inte funderat på det än. Men något med film kanske? Alternativt en svårjobbad reportage-idé där det inte är så sannolikt att det blir ett bra slutresultat.

 

24 gröna timmar under ett år

Gröna timmar ska användas för att utveckla medarbetarens kreativitet, stimulera nyfikenhet och experimentlusta.
Journalister på Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan har tillgång till 24 gröna timmar under varje kalenderår.
Det är den enskilde medarbetaren som ska formulera innehållet och komma med förslag på vad de gröna timmarna ska användas till.
De gröna timmarna ska inte användas till utbildning som är nödvändig för arbetets utförande.

Källa: Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblads egen skrivelse.
 

Fler avsnitt
Fler videos