Gå direkt till textinnehållet

Grävpris till Sameradions Thomas Sarri

I helgen fick Thomas Sarri, reporter på Sameradion, ta emot ett pris för sitt granskande reportage om att regeringen inte löst frågan om det samiska folkets rätt till självbestämmande.

– Det känns jättekul att få priset, speciellt eftersom jag jobbat så länge med granskningen. Tipset fick jag för nästan två år sedan och har jobbat av och till med det sedan dess, säger Thomas Sarri.

Han fick pris för att han 2012 avslöjande att statskontoret, på order från svenska regeringen, ändrade en utredning som bland annat pekade på att regeringen inte löst frågan om det samiska folkets rätt till självbestämmande.

Bör det samiska samhället granskas mer?
– Varje kultur eller samhälle som vill utvecklas behöver granskas. Vår roll är att granska den samiska politiken och det samiska samhället. Men lika viktigt är det att granska statsmakternas förhållande till den samiska frågan.

Får era granskningar på Sameradion genomslag i andra medier?
– Frågor som berör Sveriges urfolk borde intressera fler än samiska medier. Det har blivit bättre på senare år. Vi har bättre kontakt inom Sveriges Radios andra redaktioner och medier som TT och kvälls- och morgontidningar tar upp det vi publicerat.

Priset delades ut i Levi i norra Finland under ett möte mellan medieföretagen SR Sameradion, SVT Sápmi, NRK Sápmi och YLE Sápmi. Prissumman är på 30 000 norska kronor.

Vad ska du göra med pengarna?
– Jag har ännu inte bestämt mig.

Priset skulle ha delats ut förra året, men mötet mellan de samiska redaktionerna ställdes in. Därför fick han i år priset för den granskning han gjorde 2012.

Pris för 2013 fick NRK Sápmis Roger Mandal för sin dokumentär Gollegiisá. Juryns ordförande och Yle Sápmis chef Pirita Näkkäläjärvi motiverade priset med att det är en bra dokumentär om ett viktigt och relevant ämne som påverkade samhällets syn på gruvdrift.

Fler avsnitt
Fler videos