Gå direkt till textinnehållet

Grävjournalister i upprop mot sekretess

Från och med nästa år föreslår justitiedepartementet att det inte längre ska vara möjligt att vända sig till en myndighet och få ut de anställdas personnummer. Det har fått några av landets mest meriterade grävjournalister att ilskna till.

Richard Ascberg, Aftonbladet, Bo-Göran Bodin, Sveriges Radio, Mattias Carlsson, Dagens Nyheter, Andreas Cervenka, Svenska Dagbladet och Carolina Neurath, Svenska Dagbladet. Det är bara några av det femtontalet journalister som skrivit under debattinlägget som publicerades i DN i helgen. 

”Tillgången till myndighetsanställdas personnummer är i många fall helt avgörande för journalistiska granskningar”, skriver totalt 15 journalister på DN debatt.

Grävarna menar att framtida granskningar kommer bli betydligt svårare att genomföra om sekretessen går igenom eftersom personnummer är oumbärliga nycklar till de offentliga registren. 

Annons Annons

”Med hjälp av dem kan man avslöja tjänstemän som sitter på dubbla stolar, som inte redovisat sina bisysslor, som upphandlat tjänster från närståendes bolag, ljugit om sin utbildning och mörkat sitt brottsregister”.

Fler avsnitt
Fler videos