Gå direkt till textinnehållet

”Grävande äntligen hett”

Advokater, PR-konsulter och poliser kan komma att lära ut sina metoder på Gräv nästa år. Det är ett av nytänken kring seminariet. Dessutom är det dags för medieföretagen att betala tillbaka, tycker Grävgeneralen Nils Hanson.

Därför hoppas han och arran­görsgruppen att medieföretag ska nappa på erbjudandet att sponsra varsitt spår vid Gräv 16, vars program nu börjar ta form.

– Medieföretagen får ett eget spår där de kan presentera föreläsare som de själva väljer ut. Men det kan också bli så enkelt som att exempelvis SVT presenterar en av stjärngästerna vi får hit, säger Nils Hanson.

Många medieföretag verkar räkna varenda tusenlapp just nu…?
– De är pressade, men intresset för grävande journalistik ökar och det verkar som att fler äntligen inser värdet av gräv, och även ser det marknadsmässiga värdet. Det är glädjande. Man inser att publikens betalvilja inte kommer från allmängods utan exklusiva nyheter. Och det bästa sättet att få dem är att gräva.

Annons Annons

Hur märker du att gräv blivit hetare?
– Bland annat genom att mina egna reportrar blivit väldigt eftersökta av andra redaktioner. Och titta på GP, som just nu letar efter två grävande reportrar.
Arrangörsgruppen jobbar för fullt med nästa års program, dels för att kunna ta semester och känna att läget är under kontroll, dels för att vissa internationella namn är attraktiva.

– Det gäller att vara tidigt ute om man vill ha hit dem. Vi har flera förfrågningar ute, få är spikade. Men allt talar för att vi får tillbaka den holländske grävaren Henk van Ess, som fick bäst betyg av alla vid Gräv 15, med sina tips om hur man gräver på Facebook och internetresearch.

Det är också klart att Gräv 16 kommer att ha ett spår där företrädare från andra yrkeskårer delar med sig av kunskaper och knep.

– Det kan vara poliser, advokater, forskare. Personer som sysslar med en utredningsverksamhet som liknar vår och som kanske utvecklat metoder som vi kan dra nytta av, säger Nils Hanson.

Hans redaktion Uppdrag grans­kning har goda erfarenheter av greppet.

– Vi har bland annat haft en advokat på besök som berättat om förhörsteknik, en polis om hur man avslöjar en lögn och en PR-konsult som berättat om sitt jobb. Det har gett oss ganska mycket.

 

Fotnot: Gräv 2016 arrangeras 8 till 9 april på Svenska mässan i Göteborg, i samband med Mediedagarna.

Fler avsnitt
Fler videos